Narodna milicija

__ · |" -# :

Примећено је да једни милиционари носе пиштоље са леве рачунају двоструко или не и да ли се од тих година одбија

стране а други са десне стране. Молим да се објасни како је правилног — Тадић Живко, командир Станице НМ — Станари.

Пиштољ је правилно носити са леве стране (види правило »Револвер 1895 г. и Пиштољ М. 1933 г.« — издање Војно издавачког завода МНО, страна 113, слика 91).

ж

Припадник Народне милиције, када улази у канцеларије државних установа а на себи има опасач и пиштољ, да ли треба, да скида капу или нез — Симовић Драгољуб, милиционар Зрењгнин. Припадник Народне милиције, који је наоружан са пиштољем, при уласку у канцеларије државних установа, неће скидати капу ако је на службеној дужности као на пример: дежурног, спроводника и томе слично.

У ванслужбеним приликама припадник Народне милиције, који је наоружан пиштољем, при уласку у канцеларију државних установа увек скида капу.

ж

Да ли милиционари, који су завршили тромесечну школу за Народне милиционаре, могу добити о томе сведочанствог Баковић Бошко, милиционар — Наћево.

Милиционари који су завршили школу за Нгродне милиционаре, без обзира на њено трајање, могу добити податке о томе да су завршили школу од управе односне школе.

Питомцима ове школе не издаје се диплома, већ се успех о завршеној школи уноси у картон персоналних података (Упутство о начину обављања завршних испита, испитивања и оцењивања слушалаца у школама НМ УШ и 1Х, тачка 1 и 2).

*

Да ли може командир станице Народне милиције бити де"журни на станици када на станици има испод пет милиционара — Милутин Жугић, милиционар — Љубић.

Без обзира на број припадника Народне милиције на станици Народне милиције, командир станице не врши дужности дежурног у станици.

Ако на станици Народне милиције нема довољан број припадника Народне милиције који се одређују за дежурне, командир станице Народне милиције је у станици и као њен руководилац одговара за унутрашњи ред у „станици Народне милиције.

*

Да ли се поништене таксене марке на предметима сматрају поништеним ако је поништење извршено само печатом установе или пак само зумбом, или је пак обавезно таксене марке поништавати и зумбом и печатом. Да ли има кривице до службеника ако је таксене марке поништио само печатом или само зумбом% — Петровић Илија, референт моторних возила — Нови Сад.

Пропис је да се таксена марка поништава зумбом и печатом. Уствари, она је поништена већ онда ако носи видљив печат или је пробушена зумбом, јер се после тога више не може употребити. Рад службеника, који има печат и зумбу, а не изврши прописно поништење таксених марака мора се означити као непргвилан и неуредан и може повлачити дисциплинску одговорност.

ж

Да ли се припадници Народне милиције, који подносе кривичне пријаве среским народним судовима, могу позивати као сведоци, а када су навели своја мишљења, у пријави — Богдановић Славко, млађи водник — Кленике.

У кривичном поступку не могу се саслушавати као сведоци лица која су наведена у члану 164 ЗОП. Како тај пропис не спомиње лица која су вршила извиђајне радње, нема законске сметње да се као сведоци саслушају припадници Народне милиције који су у конкретној ствари поднели пријаву,

ж

Да ли се у године за пензију признају године проведене

у Првом светском рату од 1914—1918 године Да ли се те године

редовни кадровски рок службег — Фалетић Иван, милиционар — Ријека.

Припадницима Народне милиције, време проведено на војној дужности у Првом светском рату од 1914—1918 године рачуна се по члану 70, став 2, Закона о Народној милицији у године службе за пензију у ефективном трајању, а по одбитку обавезног рока у кадру, уколико је пао у то време, а највише две године.

ж

Да ли припада припаднику Народне милиције паушални додатак од 3000 динара на законско дете које му се родило 27 јула 19463 — Петерка Антон, командир Станице НМ — Св. Јуриј.

Према члану 15 Правилника о редовним принадлежностима припадника Народне милиције и о додацима грађанским лицима У Народној милицији (Службени лист ФНРЈ број 102 од 27-Х11947), припаднину Народне милиције припада паушални додатак од 3000 динара на дете које му се роди после 1-Х-1947 године, а не и за ону децу која су му се родила раније.

<

Да ли припадник Народне милиције, који je искористио школски одмор по завршетку школе за подофицире НМ, има право на годишњи плаћени одмор — Војводић Миле, командир. Станице Народне милиције — Ланташи,

Правилником о плаћбеном годишњем одмору припадника Народне милиције није предвиђено да се после завршетка школе за милиционаре, подофицире или официре даје школски одмор. Истим Правилником је предвиђено да припадник Народне милиције може добити само један годишњи одмор у години који не може бити краћи од 14 дана нити дужи од 30 дана. Дужина плаћеног годишњег одмора одређује се према положају који заузима један припадник Народне милиције.

х

Молим да ми се разјасни да ли у једној управи Народне милиције административно-казнени поступак по саобраћајним прекрашајима води референт саобраћаја или референт јавног реда и поретка — Паић Милан, референт Управе НМ — Самобор,

, Извиђајне радње по прекршајима саобраћајних прописа, за које је предвиђен редован административно-казнени поступак, води референт за саобраћај у свима управама Народне милиције, где је по формацији такав референт предвиђен. Уколико у појединим управама Народне милиције није предвиђен саобраћајни референт, извиђајне радње .по прекршајима саобраћај них прописа води референт јавног реда и поретка.

ж

Да ли припадницима Народне милиције, који су завршили тромесечну школу за народне милиционаре, а у служби су провели 20 месеци, припада милиционарска или приправничка плата — Александар Марковић, милиционар — Кленике.

Према члану 41 Закона о Народној милицији, новопримљени милиционари се сматрају приправницима до завршетка школе за народне милиционаре.

У смислу члана 11 Правилника о редовним принадлежностима припадника Народне милиције и о додацима грађанским лицима на служби у Народној милицији, милиционари док похађају школу за народне милиционаре у почетку службе примају плату као приправници из ХХШ тарифног разреда овог Правилника. Из овога произлази, да у почетку своје службе, милиционари. примају приправничку плату до завршетка школе за милиционаре. Милиционари који нису завршили школу у почетку службе, на основу досадашње праксе, сматрају се приправницима за прве две године службе у Народној милицији, и према томе и примају плату у смислу члана 11 поменутог Правилника,

Милиционари који су са успехом завршили школу за народне милиционаре не сматрају се приправницима и примају плату као милиционари,

9