Narodna milicija

Z ŽIVOTA i RADA

РАЂАЈУ СЕ НОВИ КАДРОВИ ФИСКУЛТУРНИХ РУКОВОДИЛАЦА У НАРОДНОЈ МИЛИЦИЈИ

Још пре годину, скупили су се-из разних република, шефови управа, саобраћајни руководиоци, командири станица, све друго а понајмање људи који су се бавили фискултуром, њих 12 пред које се поставио задатак — савладати технику, теоретску и практичну, фискултуре и постићи такве резултате који ће оправдати назив фискултурног руководиоца у Народној милицији. Друговима, је било јасно да у Народној милицији треба омасовити фискултуру и да су нам за то једино потребни руководећи кадрови, јер ми располажемо огромним резервоаром здравих и младих снага које много обећају на фискултурном пољу, само треба ове људе откривати, уздизати, укратко створити од њих добре фискултурнике.

Пре годину дана, у Државни институт за фискултуру у Београду, дошло је 12 другова — припадника Народне милиције, који су упућени од стране Главне управе Народне милиције, да, би се у једногодишњем течају оспособили за испуњавање задатака које фискултура у Народној милицији поставља. Ови другови учили су на Институту у саставу војног оделења заједно са друговима, из Армије.

Већ су први дани учења показали да су наши другови свесно схватили важност свог задатка. Они су озбиљно пришли савлађивању градива које је било веома опширно и разноврено. Осим предмета, физичког образовања, на, Институту се проучавала Народноослободнилачка борба, Анатомија, Физиологија, Пеихоло-

На гасу војне обуке

12

гија, Методика, Хигијена, Организација, фиекултурног покрета, Војна обука, Изградња Армије. Ова свестраност предмета даје јасну слику да задатак савлађивања знања у Институту није био нимало лак. Наши другови су сјајно извршили овај задатак. Код испита, се пока-

Гимнастигке вежбе

зало да су се сви наши другови заложили да оправдају поверење свог руководства, и да, су се збиља трудили да не за-

остану за својим друговима из Армије.

На испитима, је средња оцепа. наших другова припадника Народне милиције била 4,10 што значи више него врло добар.

Управа Института се постарала да питомцима пружи све могућности за што брже п свестраније фискултурно образовање. Крајем фебруара и почетком марта ове године питомци Института су провели 20 дана на Шар-планини где су учили смучање. У летњем периоду, поред редовне наставе, питомци су се припремали за одлазак на Х1 свесоколски слет у Прагу. Логоровање у Љубљани пре

лета и наступ на Слету у Прагу су ко-

рисно послужили. Другови са Фискултурног института су у Прагу достојно репрезептовали квалитет фискултуре нове Југославије.

Непосредно по повратку из Прага провели су месец дана, на логоровању у Херцеговини на Борачким језерима, где су поред редовних предмета учили планинарство, пењање, пливање, веслање и савлађивање водених препрека. Од повратKa са логоровања па до завршетка курса делило их је свега три месеца, у ком су перподу времена, уложили максимум труда да се што боље упознају са најважнијим гранама, фискултуре и уједно припреме за. завршне испите.

У такмичењу за дан ЈА, у оквиру војног одељења, још су више појачали рад и учење. У овом такмичењу су наши другови Народне милиције били међу најбољима — у војном одељењу је друг Чолић Хасан био трећи, а друг Стојић Жика, на четвртом месту.

Магевање