Narodna milicija

ZAVRŠEN JE PRVI KURS PRIPADNIKA ŠUMSKE, NARODNE, MILICIJE,

U vezi nedavnog osnivanja Šumske narodne milicije preduzete su mjere da se što brže i bolje osposobi novi kadar u ovoj grani Narodne milicije, koja ima veliku važnost za našu narodnu privredu. Korisnu inicijativu na tom polju pokazala je Uprava Narodne milicije NR Hrvatske, koja je u Školi Narodne milicije NR Hrvatske, otvorila kurs za pripadnike Šumske narodne milicije.

Prije kratkog vremena ovaj kurs završio je s radom. Uslijed nedostatka vremena kurs je bio prilično težak. Izbor slušalaca bio je dobro pripremljen i svi 'slušaoci su pokazali dobre rezultate učenja. Teškoću nisu pretstavljali predmeti koji se inače predaju na svim kursevima u Narodnoj miliciji, kao što su predmeti iz zakonodavstva, političkoideološkog vaspitanja i drugi, nego Uglavnom predmeti isključivo stručne prirode. Veći broj predavanja je posvećen baš stručnoj materiji kojom je obrađeno niz pitanja iz šumarstva, šumarske službe itd. kao na primjer o uzgoju šuma, o šumskim štetočinama i načinu njihovog suzbijanja, o zaštiti šuma, šumskim štetama i njihovom obračunavanju, o borbi protiv krivolovstva itd. Veliku poteškoću za naše miНејопаге па омот kursu pretstavljalo je obračunavanje šumske štete, gdje je potrebno veće znanje iz matematike. Međutim, drugovi su uspješno savladali i ovu poteškoću. Duboko interesovanje za materiju i svjesno zalaganje u učenju su još jedanput pobjedile nedostatak u opštem obrazovanju.

Čitav rad kursa bio je usretsređen na to da slušaocima pokaže svestranu važnost zadataka- milicionara u Šumskoj narodnoj miliciji. Društvene promjene nastale u našoj zemlji omogućile su uspostavljanje narodne socijalističke svojine nad šumama, iz čega proizlaze zadaci pripadnika Šumske narodne milicije koji su iz osnova suprotni ulozi i radu nekadašnjih šumara. Poznato je da su u bivšoj Jugoslaviji buržoaski režimi povjeravali šumarima ulogu čuvara njihovih klasnih, kapitalističkih interesa. Šumari su onda bili vjerni pomagači vladajuće klase u pljački i iskoriščavanju narodnog bogatstva. Uloga pripadnika Šumske narodne milicije je iz temelja drukčija.

Zadaci pripadnika Šumske narodne milicije proizlaze iz opštih zadataka naših naroda u našem Petogodišnjem planu. Šumska narodna milicija treba da se bori za obezbeđenje izvršenja toga plana u šumskoj industriji, a to je jedna od najvažnijih grana naše pri-

14

vrede. Otuda, drugovi pripadnici Šumske narodne milicije, moraju pomoći narodnim vlastima u čuvanju i uzgoju šuma, kao i u suzbijanju svakog pokušaja njenog oštećivanja. Klasni neprijatelj je spreman da se bori protiv naroda i da ometa pravilan razvoj naše privrede svim sredstvima pa i najpodlijim, on je spreman da na svakom koraku pričini štetu socijalističkoj imovini. Šumska narodna milicija treba svaki takav pokušaj na vrijeme da suzbija i da ga onemogući, to je njen prvi

i najvažniji zadatak.

Važnost poziva pripadnika Šumske narodne milicije oduševila je kursiste koji su svestranim zalaganjem u učenju dokazali da su pravilno shvatili kakvi se značajni zadaci postavljaju pred njih i da su spremni da ih savjesno izvršavaju.

Radi upotpunjavanja stečenog znanja na teoretskim časovima, slušaoci kursa su u pratnji nastavnika posjetili Botanički vrt u Zagrebu. Ova posjeta je imala veliki praktični značaj. Na Sljemenu su takođe održani praktični časovi sa kursistima. Oni su olišli na Sljeme nekoliko puta i učestvovali su u akcijama pošumljavanja koje je organizovao Narodni front Zagreba.

Početkom mjeseca novembra završen

je ovaj kurs. Po završetku kursa održana je zakletva novih pripadnika Šum-

ske narodne milicije. Svečanosti polaganja zakletve prisustvovao je pomoćnik načelnika Uprave Narodne milicije NR Hrvastke pukovnik Denac. Tom prilikom je pukovnik Denac održao kursistima kratak govor. U svom govoru je podvukao značaj i ulogu ove nove grane Narodne milicije, upoznao kursiste sa složenim zadacima koji ih očekuju odlaskom na teren i pozvao ih da budu vjerni čuvari općenarodne imovine.

Kurs pripadnika Šumske narodne milicije uspjeo je da osposobi veći broj pripadnika Narodne milicije za službu u Šumskoj narodnoj miliciji. Možemo Teći da su drugovi kursisti ne зато dobro savladali sve gradivo koje je kurs obuhvatio nego da su svjesno i oduševljeno prigrlili novi poziv što pretstavlja osnovnu garanciju da će drugovi na terenu savladati tehniku posla i da će udovoljiti svim zadacima koji se pred njih budu postavili.

Škola Narodne milicije NR Hrvatske otvorila je odmah po završetku prvog kursa, drugi kurs za pripadnike Šumske narodne milicije. Tim putem će se sve veći broj pripadnika Narodne mili-

cije osposobljavati za ovu dužnost i stvoriće se dobar kadar pripadnika Šumske narodne milicije čime će se znatno doprineti čuvanju šuma i njihovom pravilnom iskorišćavanju. i

PRETKONGRESNO TAKMIČENJE PRIPADNIKA NARODNE MILICIJE NR MAKEDONIJE

Širom naše zemlje pripadnici Narodne milicije koriste svaku priliku da učestvuju na dobrovoljnim radovima i akcijama koje organizuju naše masovne organizacije.

Drugovi iz Narodne milicije Makedonije učestvovali su na dobrovoljinim radovima koje je organizovao Narodni front povodom Dana Republike i u čast Prvog kongresa Komunističke partije Makedonije.

Dana 21 novembra ove godine, slušaoci Škole za podoficire Narodne milicije NR Makedonije učestvovali su u radnoj akciji: pošumljavanja mesta Vodno iznad Skoplja. Slušaoci su s pesmom stigli na mesto akcije, odabrali alati otpočeli rad.podeljeni u dvojke, od kojih je jedan radio pijukom, a drugi ašovom izbacivao zemlju. Za tili čas stvorilo se na hiljade iskopanih rupa za sadnice. Za celo vreme rada drugovi se nisu nijednog trenutka odmarali, nego

su svoj radni zadatak izvršili »na du-

šak«. Iskopano je i zasađeno oko 3000 sadnica.

Pripadnici Narodne milicije NR, Ma:· kedonije su ovom akcijom dokazali da

Rad na pošumljavanju

sa puno smisla i razumevanja pomažu napore naših radnih masa i da časno nose ime pravih narodnih milicionara.