Narodna milicija

ПРЕТКОНГРЕСНО ТАКМИЧЕЊЕ ПРИПАДНИКА НАРОДНЕ _ МИЛИЦИЈЕ НР СЛОВЕНИЈЕ

У част Другог конгреса Комунистичке партије Словеније, који је одржан почетком новембра ове године, припадници Народне милиције НР Словеније заказали су такмичење. Такмичење је одржано у времену од 20 септембра до 6 новембра. Такмичењем је обухваћен културно-просветни рад, фискултура, политичко, стручно и војничко уздизање припадника Народне милиције, радне акције, побољшање квалитета рада у установама и јединицама, Народне милиције.

На културно-просветном. пољу заказано је такмичење међу разним културно-просветним екипама, драмским секцијама, певачким хоровима итд. Такмичењем је предвиђено појачање дописништва, посећивање биоскопа и позоришта, организовање приредби итд. Драмске секције дале су за то време 21 приредбу које су веома успеле. Ове приредбе су одржане већим делом на градилиштима задружних домова, и наишле су на топли пријем код сељака-градитеља задружних домова. Добром организацијом и успешним приредбама св нарочито истакла драмска секција, Народпе милиције Среза птујског. Хорови су одржали укупно седам наступа. Најбољи резултат је дао хор Народне милиције Марибора. Овај хор дао је један наступ са радио-репортажом. Фолклорне секције нису све учествовале у такмичењу услед тога, што су неке тек формиране и није било

довољно времена да се припреме за, наступе. Зато су само две од пет фолклорних секција колико их има, наступиле у току такмичења и исте су такође дале врло добре резултате.

Дописништво за Билтен Народне милиције је нарочито појачано. Број дописа, примљених у току такмичења попео се на 828, од којих су многи коришћени и штампани у Билтену.

да време такмичења припадници Народне милиције су прочитали 957 књига, из области политичких наука и марксизма, 621 књигу стручног садржаја, 304 белетристичка дела и 245 разних других књига.

Такмичење на фискултурном пољу одразило се углавном у спортским сусретима међу појединим активима Народне милиције, којима су били обухваћени већином лака атлетика, ногомет, одбојка и стони тенис. Одржан је читав низ таквих сусрета, али је најзначајнији био »Опортски дан« Школе Народне милиције, којом приликом је одржано такмичење међу питомцима Школе по свим дисциплинама. Ово такмичење је дало добре резултате и показало да постоји велики број милиционара који ће уз марљив тренинг постати врло добри фискултурници. У јесењем кросу учествовало је око 900 припадника Народне милиције. Такмичење у част Другог конгреса КПС знатно је оживело рад на идеоло-

шко-политичком, стручном и војничком уздизању. За време такмичења одржано је 4886 часова из идеолошко-политичке наставе, 4568 часова из стручне и 2148 часова из војничке наставе.

Радне акције су извршене углавном на градњи задружних домова. На тим радовима су другови кров високи радни елан дали пример осталим градитељима, како се ударнички и самопрегорно извршавају задаци Планом постављени, На, овим радовима су припадници Народне милиције дали укупно 12.461 радни чаве.

У току такмичења је нарочита пажња посвећена квалитету рада станица и управа Народне милиције, правилном вршењу редовне службе итд. Тако је такмичење и на овом пољу позитивно утицало на даље побољшање рада Народне милиције уопште.

Такмичење, које је постављено на тако широкој основи, успело је да обухвати све припаднике Народне милиције и то је највећи његов успех. Залагање и такмичарски дух у целини било је на висини, о томе најречитије говоре постигнути резултати. Тако су наши другови припадници Народне милиције НР Словеније још једанпут доказали на делу да непоколебљиво стоје на позицијама, нашег Централног комитета и да верно следе правилну политичку линију наше Партије и друга Тита.

ПРИМЕР САМОИНИЦИЈАТИВЕ ПРИПАДНИКА НМ У АДИ

Наше станице често оскудевају у многим потребама, као што је на пример, добро уређен станични круг за извођење војне обуке и фискултуре или помањкање неких просторија као на пр. за омештај дрва итд. Како треба ове проблеме решавати, док не буде остварена у целој земљи изградња нових зграда за, станице Народне милиције, показали су другови са станице Народне милиције Ада.

Ова станица је добила зграду од МНО, која није одговарала по броју потребних просторија, а осим тога била је запуштена и неуређена. Међутим, како није било могућности да се добије боља зграда, то су другови са ове станице

решили да потребне оправке изврше.

сами.

Било је потребно преправити нека оделења и подесити их за станичне потребе као на пр. собу за дежурног, учионицу, мензу итд. Рад на уређењу ових просторија обављен је у веома кратком времену ув учешће свих припадника Народне милиције станице Ада.

Пошто су оспособили поменуте просторије, другови су приступили изград-

њи коњушнице и дрваре. Дрвара је саграђена у дужини од 8 метара а у ши рини од 4 метра,

Рад на оправци станице

Двориште станице било је потпуно запуштено и у таквом стању да није

било могуће да се користи за потребе извођења војне обуке и фискултуре.

Зато је ограђено зидом место дотрајалих дасака које су раније служиле као ограда. Саграђен је зид од цигала ви-

сок 2 метра. Двориште је такође поплочено циглом. Сви ови радови изведени су марљиво и солидно. Милиционари су радили у свом слободном времену, такмичећи се међусобно ко ће више допринети уређењу своје станичне зграде. За време извођења ових радова неки милиционари су, поред тога што су радили на оправци станице у слободном времену, премашили потребни број часова У служби.

Организатор ових радова био је командир станице Киш Отјепан, а послом је руководио милиционар Кухта Шиме, који се нарочито истакао на. радовима око оспособљавања просторија за потребе станице.

Овакав рад другова станице Народне милиције Ада треба истаћи за, пример, самоиницијативног решавања проблема, који се постављају пред нашим друговима на станицама Народне милиције. Другови из Аде су добровољним радом не само оспособили своју станицу, него су приштедили држави суму од око 160.000 динара, колика је укупна вредност ивведених радова.

15

M i

—_m———

авва

оба о О а

i у