Naša pošta

НАЈПРЕЧЕ ПОТРЕБЕ ГП. Т. 1. УСТАНОВЕ 117

као и оном радном особљу, које је чувало да струка, остављена без савременог закона, не оде у суноврат.

Смемо ли бити оптимистер Пројекат закона о пошти, телеграфу, телефону и радну је у завршном сталиуму. Надамо се да ће оно што у том погледу није е урађено од 1843 —— дати доба бјануара и 3 октобра. Наиме, струци: савремену, целисходну организацију —по принципу поделе рала и органске целине, а особљу: материално обезбеђење — као њему равном у другим ресорима. Д-Р П. ШОЋ

НАЈНРЕНЕ ПТОГРЕБЕСН РВ Т УСБАНОВЕ

Ко стручно познаје и прати развој ове институције код свих осталих и суседних нам народа, тај се мора уверити, да је наша поратна п. т. т,. организација, још у почетку 1919, стварањем стручног Министарства, ушла у ред првих на свету, и да смо у томе правцу знатно коракнули пред многим народима.

Огромни организам и пространи ресор п. т. т. установе као једне у свакоме погледу засебне гране државног и социалног живота, у великој, модерној и просвећеној земљи, као што је наша Краљевина Југославија, не може се савремено развијати, цветати и напредовати, бев своје стручне самосталности и такве административне независности.

Са свега тога, дакле, и онога шта са овиме стоји у нераздвојној вези, најпрече су, и управо насушне потребе, ове важне гране наше државне управе — које сачињавају кичму њенога оживота п организма — следеће:

1) Обновљење Министарства пошта и телеграфа; 2) Отварање свих провинцијских Дирекција пошта и телеграфа — по бавовинама; 3) Прописивање — савременог — закона, којиће обухватити све гране службе ове институције њене службенике и њене школе ва више и ниже стручно п. т. т. образовање; 4) Подржављење свих раздржављених п. т. т. установа; и 5) Овим законом на свагда спречити деераризацију ове струке, и коначно је

услободити и очистити од нестручних елемената. А њену управу препустити искључиво стручно школованомп „т.т. особљу,

то од значајних и важних шалтера па сведо врхова њене вигоке администрације. Њепу, пак, електротехничку грану пре, пустити искључиво електротехничарима. Разуме се, све то, на свагда, загарантовати законом.

6

Ф а

ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.