Naša pošta

1:8 НАША ПОШТА

ПЕРСОНАЛНО ПИТАЊЕ»)

ПОБОЉШАЊЕ — ИЗЈЕДНАЧЕЊЕ -

Све друге струке, сем наше, у новом добу добиле су уређење, свог персоналног питања, добиле нову организацију, законодавство као и побољшање материалног стања својих службеника. П. т, т, струка чека. Њене патње теши вера у наклону пажњу и расположење надлежних те да ће наступити бољи дани. У том уверењу, особље улаже сву своју снагу и чини све веће напоре да испуни своју тешку дужност те задовољи интересе службе која му је поверена.

Сматрамо да проучавању надлежних неће служити на одмет, ако изнесемо извесне моменте који на том путу претстав-

љају тежње и потребе струке и особља.

Док се не регулише чиновничко питање уопште, доношењем новог чиновничког закона, а нарочито да се исправи огромна разлика између принадлежности службеника разних ресора, која је настала доношењем засебних закона разних струка, потребно је да се додаци на службу особљу п. 7. т. струке регулишу на начин на који је то регулисано у ресору Министарства саобраћаја, пошто само вршење службе у п. т. т. струци највише одговара саобраћајној струци.

ђ) Чиновницима П категорије требало би признати додатак на службу по групама — као што су добили чиновници Саобраћаја и Финансија.

2) Чиновници П категорије, који су на раду у Министарству грађевина пили Дирекцијама пошта и телеграфа, клису управници псшта и телеграфа 1 или 2 реда заслужују да се могу унапредити у Та групу П категорије, ако су провели у првој групи П категорије четери године и ако су за последње три године оцењени као „одлични“.

Све принадлежности Ја групе [1 категсрије да су исте као и принадлежности 5 групе 1 категорије.

Чиновницима 1 групе 111 категорије, који имају 20 година ефективно проведених у државној служби, да се могу признати принадлежности 2 групе П категорије, акосу се у служби нарочито истакли и акосу за последње три године оцењени као „одлични“.

3) Годишња оцена службеника ресора Министарства грађевина да може да гласи: „одличан“, „врло добар“, „добар“ и „слаб“. Као „одличан“ да се може оценити само службеник, који се способношћу, марљивошћу и успехом у служби, односно стручно-литерарним радом видно истиче међу оним чиновницима, који имају, оцену „врло добар“. Оцена да важи за чиновнике само у случају, ако исту по предлогу Стручног савета, а на основу исцрпно образложених извештаја комисије за оцену, потврди Министар грађевина.

5) У најмање рокове прописане чл. 57 и 58 Закона о чиновницима и осталим држ. службеницима грађанског реда да се рачуна за напредовање у п. т. струци ова служба;

а) чиновницима и осталим службеницима, затеченим у служби на дан ступања на снагу Закона о чиновницима и осталим држ. службеницима грађанског реда од 1923, сва служба призната за степеновање основне плате решењем о разврставању и превођењу до 31 августа 1923;

6) чиновницима и осталим службеницима, постављеним у државну службу пре ступања на снагу Закона о чиновницима и осталим држ. служ-

#) У овој рубрици свеске за октобар донели смо неколико објашњења у погледу регулисања запрека, које су се појавиле у току времена приликом примењивања законских прописа који регулишу персонално питање уопште, Исто тако убудуће доносићемо у овој рубрици сва питања која се: појаве. ·