Naša pošta

61

О пошти средњега 17 и 18 века, могле би се навести многе анекдоте о пошти, реду путовања, о таксама,о поштанским куририма, где је све то престављено са шаљиве стране. Из једне мале, али врло ретке књиге из 1751 г. занимљив је овај насловни лист:

„Поштански курир, без руку и ногу, који долази из пакла, лутајући по овоме свету, срећно приспео читав и здрав у Праг из Руксдехуда, места које није далеко од Нове Земље, поште и луке на Касубијском језеру, или: Курир који снива о разним стварима“.

Европска, аеропоштанска конференција, која је требала да се одржи у Брислу, 30 Маја 1932 г., одложена је на захтев више управа на неодређено време због финансијских

разлога. М. ВУЈАДИНОВИЋ

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

Главна контрола расмотрила је решење г. Министра саобраћаја, Ме. бр. 11490 од 22 УП 1932, којим је дао објашњење да се време проведено на војној вежби има сматрати као одсуство по службеној дужности те зато службеник задржава право на принадлежности које су веће (по служби или по војничком чину), и нашла је да противу овог решења нема шта да примети. (Бр. 95216. Из опште седнице Главне контроле 15 ХП 1932)

Време проведено иа војној дужности преко обавезног рока рачуна се за пензију али највише две године. Оним службеницима са територије бивше Аустро-Угарске монархије који су ступили у државну службу пре 6 септембра 1919 а државну су службу добили до навршене 32 године старости, рачуна се за пензију све време проведено у војсци и то у ефективном трајању.

По тач. 13 5 270 Ч. з. време проведено у државној служби само у Јужној Србији рачуна се и то, до 30 јула 1923 за пензију сваких 8 месеци за 12, а од 31 јула 1923 до 30 јула 1930 двоструко. За Јужну Србију сматрају се они крајеви, који су ослобођени и присаједињени краљевинн Србији 1912-13. Подгорица припада Црној Гори, па се не сматра за Јужну Србију и време проведено на служби у Црној Гори, не рачуна се за пензију као привилегисано, већ само у ефективном трајању. („Полиција“).

За напредовање по групама по новом Ч. 3. рачуна се само време проведено у претходној групи, и тоу