Naša pošta

52

Београд—Загреб, са три струјна круга, а између Сарајева и Београда уведена је нова веза са једним струјним кругом. Од Београдске централе са С. В. монтирају се централе у Сплиту, Сомбору и Нишу, а врше се припреме за уређење централе на Сушаку и Великом Бечкереку. Дужина телеф. линија износи 13.000 км у унутарњем саобраћају.

Проучава се питање, а нарочито је пажња поклоњена и везама у Зетској бановини, како за локални саобраћај у циљу администрирања бановина, тако исто и у циљу интимнијих промета и осталим градовима земље.

Са италијанском управом извршена је подела кабла Шибеник—Пола. Овом поделом добивено је 122 км подморског телегр. кабла и 16 км телеф. кабла. Телеф, кабл је употребљен за везу Хвар, Брач и Сплит, а телеграфски за везу острва Пага и Карлобага и замене дотрајалих веза.

У нашој земљи има пет аутоматских централа: Београд, Загреб, Љубљана, Нови Сад и Марибор. Све су истог типа. Телеф. централа са локалним батеријама има 1182 а апарата 48.000.

Врши се проширивање централе у Београду, Загребу и Љубљани и другим , ЈРрадовима, а нарочито се та потреба има измирити набавком телефЛ материјала из Пољске путем компензација. Поручено је 300 индукторских централа за поједина већа места где су инсталације дотрајале.

Тељегр. промет је у опадању и њега потискује телефон.

У прошлој години је био 1871 телеграф од којих 470 железничких.

Телеграф је располагао са 2049 апарата, од којих морзеових 1572, хјузових 118, бодових 5, клопфера 346. Код већих телеграфа уведени су хјузови апарати и бодови.

Линија телегр. има 21.500 км. Главни центри за међународну службу су Београд и Загреб и они су везани са свима већим центрима у Европи директним везама.

Важна је и,транзитна телегр. служба.

Телегр. служба је снабдевена новим писаћим машинама, место хјузових и бодових апарата, на линијама оптерећеним. У саобраћај је уведено 14 машина и служба је тиме знатно простија и сигурнија. У овој години отворено је 7 нових пошта, 5 телеграфа и 22 телефона.

У саобраћају у прошлој години било је 4 радио телеграфа. Поред жичаних веза Кр. Југославија спојена је ибежичним телеграфским путем преко радио станице Београд—Раковица и Загреб—Велика Горица. Преко ове две станице везани смо директно са читавим светом са главним градовима Европе.

_ Радио телеграф Клинци-Шибеник служи само за бродски саобраћај.

Пе ла а 2