Naša pošta

53

Радио служба обавља се по постојећим уговорима који су закључени пре неколико година. Ти су уговори предмет претресања, и с обзиром на развој прилика у нашој земљи и значај радио службе потребно је да се изврше нове инвестиције, инсталишу радио емисионе станице већег капацитета и јачих ефеката. Уговор је дат на проучавање и Главном генералштабу, јер се решење овог важног питања хтело да ликвидира у споразуму са заинтересованим државним факторима.

Данашња је станица у Београду, јачине од 2'/, клв, пуштена у саобраћај 1929 г. Потребно је подићи станицу најмање 45 клв. Мађарска у Пешти има 120 клв. У проучавању је да испитамо услове за станицу која не би била евентуално мања од пештачске.

Израђен је и обнародован Закон о пошти, телеграфу и телефону, који је свакако једна добит за струку.

Израђена је Уредба о организацији п. т. службе и она се налази на оцени у надлежним Министарствима. Она треба да пружи дефинитивну организацију ове службе. У вези са Законом донети су и правилници, као на пр. о уговорним поштарима, о стручним државним испитима за звање п. т. т. службеника и о превозу поште мореми Скадарским Језером.

У буџет је унесена сума за 10 милиона динара мање него што је приход предвиђен у прошлогодишњем буџету, ау суми од 490.000.000 д. Са овом сумом покривају се расходи службе и преостаје сума 145.345.000 за опште потребе, што чини 30%/, буџетских бруто прихода. Овакав однос је карактеристичан и он се свакако нећемоћи да одржи, акосе жели да п. т. служба буде у висини научних резултата и наших свеколиких потреба.

Господо, обзиром на опште прилике које у свету влада-. ју и на тешкоће са којима се боримо, ја вас молим да овакав и овако предложен буџет изволите примити.“

Експозе г. Министра био је примљен уз опште бурно дуготрајно одобравање и пљесак.

ЈаО5ГОМЕМУКА 1рЕОГОВЦА

Ма пагодпот 2ђоги ц Вјејомагц, 2 арпа, о. г., Којет је рпзизјуоуајо око 9.000 Шса, соуопи зи 2. 2. Фе [. Напдек, типзјаг 2а Наско уазрнапје пагода, Р. Манса, типзјаг зита 1 тидшика, д-г Р. 30ос, пагодти розјаша 5. 5Ша, М. зокојом 6 1 М. Пођгоођас.

а. 506 је, рогед озгајог, гекао: