Naša pošta

122

ПРОТИВ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ

Велика конференција привредника, одржана у Загребу, почетком августа о. г., на којој су суделовали претставници свих привредних комора и осталих привредних организација у Краљевини, изгласала је резолуцију којом се, поред осталог, тражи:

Треба, међутим, првенствено спровести административне реформе у смислу већ пог. Претседнику владе најављене широке деконцентрације управе, како би се већ једном упростио управни апарат и поступак.

Ова резолуција је достављена свим привредним ресорима, затим Народној скупштини и Сенату.

Понављамо, централизација послова у главној управи пошта и одузимање власти дирекцијама кочи напредак п. т струке.

П. Т. ИНТЕРНАЦИОНАЛА

Та значајна установа, о којој је „Наша пошта“ писала 1931 г., стр. 250, упркос светске кризе и тешкоћа у појединим земљамз, не малакше већ упорно спроводи свој програм. Успева и да брани особље против насртаја странака или неправде управљача. П. т, интернационала, са седиштем у Бечу, одржала је и ове године, 1 и 2 јула, седницу свог Извршног одбора, којој су присуствовали делегати са стране. Немачко п. т. удружење изашло је из органнзације, а она спроводи акцију против хитлеризма. Наредни састанак Извршног одбора биће 1 и 2 јуна 1934 у Француској, а конгрес ће се састати током 1934 у Хагу.

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА ДОДАЦИ У ТЕЖИМ КРАЈЕВИМА

Правни зборник, месечни правни часопис у Подгорици, у првој својој свесци која је изашла у јулу, а са којом је себи већ прокрчио угледно место у правној литератури, објавио је расправу „Признавање осам мјесеци у пуну годину за пензију у тежим крајевима“, од г. Милована Вукчевића, инспектора Фин, дирекције. Писац доказује да нема нико право спорити ове бенефициране године чиновницима који су службовали у Црној Гори. Исто гледиште заступано је у „Нашој пошти“ за новембар 1930, стр. 12.