Naša pošta

123

ПРАВО ЖЕНСКЕ ДЕЦЕ НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ Према пропису 5 153 Ч. з. женска деца губу право на

породичну пензију удајом, а и у овом случају ако обудови,. па нема какво друго издржавање поново задобије право на породичну пензију по свом покојном оцу (5 154 Ч. 3. Међутим, по 4. 3. од 31 јула 1923 право на породичну пензију имала су женска лица само до пунолетства односно до удаје, изузетно на редовном школовању до 93 године живота, а у случају душевне или телесне неспособности за. привређивање док је та неспособност трајала. Ранијим законским прописима је то право, у колико је било уопште предвиђено, било још више ограничено.

С обзиром на овај нови пропис, да имају женска деца право на породизну пензију до удаје, одмах се је појавило“ и питање породичних пензија женске деце пензионера који су умрли пре ступања не снагу Ч, 3, а по ранијим прописима нису стекли право на породичну пензију за своју женску децу. Ово је питање регулисано одредбом 6 2783 Ч. 3. која гласи:

„Породицама државних службеника којима је породична пензија припала пре ступања на снагу овог Закона, остају пензијске принадлежности по одредбама ранијих закона.“ (Цитирамо текст, јер је због текста и настао спор.)

Шта има да значи „остају пензијске принадлежности по одредбама ранијих закона“ — протумачио је сада Државни савет. Како је то већ обичај, једно те исто одељење ДРржавног савета (разуме се, без одлуке Опште седнице, мада. је прописано да ни два одељења не могу доносити различите пресуде по истом спору) донело је две пресуде: првом је тужбу одбацило као на закону неосновану, стојећи на становишту да се горња стилизација законског текста има разумети тако, да се односи само на пензијске принадлежности а право на исту регулисано је прописима 55 153 и 154 4. 3., т. ј. и женска деца пензионера умрлих пре ступања на снагу новог закона имају право на породичну пензију по одредбама тога закона. Изгледа да је ово посљедње становиште“ Државног савета дефинитивно, пошто су посљедње пресуде све у том смислу. Исто тако познато је да су и нека Министарства већ раније усвојила то становиште, а Главна контрола није ставила примедбе.

У начелу нисмо ни ми против оваквог широкогрудног тумачења, али се питамо: да ли ће тако и остати или ће се са финансијским ефектом појавити у наредном Фин. закону и какво „аутентично“ тумачење које ће успоставити старо“ стање. Додуше, породичне пензије се исплаћују из Чин пензионог фонда. и

Што се тиче становишта Државног савета, мишљења смо“ да право на породичну пензију имају само породице пензионе-