Naša pošta

270

По нашем мишљењу нема Управа Штедионице и Надзорна веће све потребне разлоге и право за то, да само они уживају у облику тантијема све благодети од рада, који највишим делом свршавају поште и у њима запослено 0собље, а да овај управник, и они чије неподељено мишљење он претставља и исказује, немају баш нимало разлога ни права!

Како би било да Поштанска штедионица о томе мало више размисли и поведе мало више рачуна — и о овим другима. „Наша пошта“ већ неколико пута и у овоме заступа праведну ствар. Преко ње и упућујемо овај апел.

АУТОМОБИЛСКИ САОБРАЋАЈ

Од пре рата прижељкивана Јадранска железница, потребна земљи и нацији, ни још није на путу остварења. Чекајући железницу, земљиште пређашње краљевине Црне Горе остало је и без ваљаног аутомобилског саобраћаја. Пре неколико година, на Цетињу је постојала дирекција за ту службу, која је потом укинута а послови пренесени на Министарство пошта и Дирекцију пошта у: — Сарајеву. Свршило се с тим, да је саобраћај прешао из државних руку и препуштен приватним предузећима. Најновија фаза: претња штрајком, обуставом саобраћаја који је и онако слаб и недовољан, Оштрина те кризе расправља се у јавности, на 360ровима и у Народном претставништву. У том мраку, Ми: нистар финансија, енергични г. д-р М. Ђорђевић, пружа знак светлости и добре наде. Даје кредите, а надлежним преостаје дужност да се Користе државничким схваћањем г. Министра, те да створе здрав и сигуран план, Такав план мора Бановини надокнадити недостатак железничког саобраћаја, колико се то стварно може, народу и земљи пружити благодети саобраћаја путем аутомобилских пруга. Ми смо уверени да посао, ваљано изведен, може, поред посредне, донети и непосредне користи те државној каси дати и вишак прихода над расходима. За то имамо примере на страни. Најзад, намеће се координација превозних сретстава.

МИНИСТАР ЗА ПОШТЕ У БУГАРСКОЈ ОБОРЕН

Бугарски министар железница и пошта г. Костурков оборен је у Народном собрању због оптужбе да је „флаг- | рантно погазио службени стабилитет железничког и поштанског особља, да је неколико хиљада службеника избачено на улицу, да је у ресору министарства владало грубопартизанство и да није истина да се против г. Костуркова водила лична борба“.