Njiva

292 . страна.

ЊИВА

XVIII. год.

Прс свакога путоваша прегледај но своје коље најбрижљнвије, особито им прегледајмо најстрожије ноге и копите. Суждребпу кобилу штедн.мо што већма може.мо п као прнјатељп животиња н као брижљиве газде, јер нам је интерес да се лако ождребп и број коња пашпх умножи.

Коње своје не дражнмо, не шпбајмо, не мучимо а не допустпмо пико.ме да то чини ; јер је то не само нечовечно, него н убија коња. те му побиЈа вредност. Коња не гојп зоб, него газдпне очн — вели стара иаша пословпца, те по томе лепо. благо поступање п разумно гајење даје кољу не само снаге, него и ле-

Престоначци ђацн раде каи баштованц.

Шталу п легало нашпх коња удеспмо по правилп.ма разумног држања коња. да бп оба та месга служила здрављу н доброме стању наших коња. Чувајмо своје коње еа време терања да се не расхладе н покривајмо их покровцима при непогодноме времену. И најмања болест у наших коња нека нас побуди да потражимо лека у марвенога лекара.

ног изгледа, те се газда може с депи.м коњпма заиста и поносптп. Молимо све наше газде, да ове наше усрдне савете уваже — јер са добрпм држањем и разумним гајењем коња чинн газда не само себи користи, него услуге и отаџбини и то баш у најтежим данима — сада у овоме светскоме рату. Земаљска Задруга за одбрану животиња и Савез Задруга за одбрану животиња.