Nova Evropa

такмичење, која ће се између њих да покаже са најлешшим радом. Притом игра улогу, поред уметности, и поезија, која везиљу код рада инспирише, и која улази такођер у њезин умотвор.

Једнаку је пажњу словеначки прост народ поклањао и оделу, покућству, оруђу и посуђу. - _ Код народне ношње разликујемо разне типове, који потичу из различитих извора. Треба увек поново истаћи, да је словеначка народна ношња у сталној промени; зато се оправдано говори о народним ношњама, јер се не ради само о једној. Народне су ношње имале своје узоре у локалним европским модама, баш као што смо то горе споменули и за народне грађевине и декоративну уметност, који су се ослањали 'на стилсве појединих епоха. Ношњу грађанског патриција. видио би сељак, одело градске госпође задивљавало би сељакињу, но немогући их одмах следити услед разлике свога положаја, мода је ипак налазила свој пут у покрајину, међу припрости народ; тамо би се прелила, према околностима, и доживела би код сељака своју обнову, често дабогме у облицима у којима није било више могуће препознати узора са којега су били узети, Тако је постајала из модног одела полако народна ношња, и тај се процес стално понављао. Свој врхунац досегао је пак на Горењском, у другој половици 18. столећа, када се сељак започео одевати у донесено сукно, сељакиња дапаче у брокат, који је био само за њу саткан. Водник нам је набројао (у трећој китици задовољнога Крањца, 1792) домаће, а још више туђе, тканине на овај начин:

„Imam oblačilo,

Domač ба pad vana, Ženica pa krilo

1; ргау ба mezlana; Se sveti na lice

Ko pirh moj škrlat, Nje šapelj, iglice,

Nje moderc je zlat."

(Осим овде споменутих тканина носили су такођер и скупоцене огртаче, кожух од оваца, видре, и разних шумских животиња, свилу за одело, коже за обућу, каткада и саму јухтовину. И што права градска мода није давала, то је на себи имала пучка ношња: уз облике, још и боје. Мушкарац је на себи носио, особито млађи, од 5 до 6 основних боја, уз: то још и искован накит, а уз то му је и кошуља била извезена црвеним и плавим везом, а бели или шарени кожух посут разнобојним цветовима, извезеним вуном или састављеним из пришивене коже. — За женска одела наших сељакиња радиле су многе вредне руке, од домаће преље до радника

210