Nova Evropa

Коротани ву се одлучили за Аустрију. Многи Словенци, такозвани »омахљивци«, гласали су за противничку страну. Наравно да смо сви били изненађени оваким резултатом и уопште овом појавом. Сви емо очекивали да ће словенска већина, којој не поричу егзистенцију ни неутрални немачки повнаваоди Корушке — например сам члан аустријске плебисцитне комисије, професор Вуте — гласати за сједињење с осталом браћом, и сви смо се преварили, Преварили су се и Београд и Љубљана, преварили су се и Енглези и Французи, па и Талијани; изненадили су се и сами Немци, који су до последњег часа гледали с песимизмом на исход гласања.

Кад је ствар једном изгубљена, онда су се стали јављати гласови: Како је то било могућно, и ко је томе кривг Најближи, и најнепосредније заинтересовани: сами Оловенци, и Љубљана, одговарали су на прво-питање, да се је тако шта могло десити једино на превару, а »Словенец« и »Вечерни лист« — органи најаче странке у Словеначкој, — налазили су одмах и кривца, у централном систему наше управе.

Ми, који смо били присутни и припремама за плебисцит и самом плебисциту — који смо, како се то у народу каже, не само кроз плот гледали већ и кумовали — ми мислимо, да код овог плебисцита није било баш толико преваре као што се сада пише; да, је није било уошште више него иначе при изборима. Мртви и лажни гласачи. и дупли гласови, нигде не броје на хиљаде, не броје ни на стотине. Па тако ни овде. Поред оних мера предосторожности што су их били тредузели енглески и француски официри из Плебисцитне Комисије, противна странка није могла нафабриковати скоро 7000 лажних гласача. Немци су, наравно, чинили све што се у оваким приликама, даје учинити, да би добили већину, али да није било у народу расположења за њих, не би никад били у стању да истешу већину од 6788 гласова. Гласачке су карте штампане у Енглеској, под контролом једног официра плебисцитне комисије. Гласачке кутије чували су и наши и аустријски присташе, опет -уз контролу савезничких официра. Из општина, где се гласало пренесене су кутије под печатом у центре за пребројавање педуља, у пратњи официра. Гласање је свуда ишло у реду и у миру; на сам дан гласања волушало се на све стране: »Очајно мирно и редовно«. Оптуживани су Талијани да су помагали превару, отварајући кутије и замењујући наше гласачке карте аустријским; — то се није мотло утврдити. Уосталом, Талијани су били чувари кутија само на неколико места.

Не, превара није извршена на дан плебисцита, — она се дотодила раније. Ми смо сви били преварени, још кад су стваране одредбе Сенжерменског Уговора у погледу плебисцита у целовачком бавену. Још тада смо ми желели да словенски део Корушке припадне нама, и ту жељу, која се оснивала на неоспорној чињеници да, је у зони А словенско становништво у већини, ми смо полако сутерирали себи као неко неоспорно право, И веровали смо у то као

205