Nova Evropa

a

с успехом одупирати оправданим тенденцама ширих самоуправа. И у будуће ће се, или уставом или посебним законима, ширег опсега, делегирати самоуправним скупштинама власт, да доносе уредбе законског карактера, или и законе, за своје територије, особито на, подручју стручног образовања, здравства, локалне полиције, пољопривреде и сточарства, лова, и риболова, самоуправне шумске и рударске привреде, обласне индустрије им трговине, обласног саобраћаја и обласних градња, као и самоуправних финансија. Самоуправне извршне власти биће организоване аналогно државним властима, по принципу поделе и независности од законодавне власти, принципу стручности, и одговорности. Самоуправне скупштине стајаће у истом одношају према, извршној власти у којем ће стајати и државна скупштина према државној извршној власти. Разуме се по себи, да ће самоуправне власти, у границама. своје компетенције, бити независне. За. детаљније повлачење граница између државне и самоуправне компетенције биће одлучни само стварни и стручни разлози.

Каква, ће државна политика да се води у овако организованој државиг — Не партијска политика, него политика, која ће стварно унапређивати део друштвени живот — стварна, просветна, и привредна политика у првом реду. Не полицајна, држава, него културна држава. И војска и полиција, треба, да. служе културним циљевима.

Треба подигнути што пре просвећеност народа. Пре свега школе, курсеве за одрасле, и продуљено просвећивање оних који су једном стекли основну писменост. Под просвећивањем ми не мислимо само на образовање ума, него на потпуно образовање (ума, срца, и тела). За опћим просвећивањем треба да иде стручно образовање у масама. Свакоме треба. изићи усусрет, да научи добро свој занат, да може вршити како треба. једну корисну друштвену функцију. На високе школе треба да иду само људи најбољих квалитета, и то селекцијом из целог народа, а несамо из извесног дела грађанског становништва. Тако ћемо најпре доћи до праве интелигенције, која ће с успехом вршити више друштвене позиве и развити културну индивидуалност југословенског народа: југословенску етику, Југословенску науку, и југословенску уметност, подижући култ правде, истине, и лепоте.

У држави треба да влада ред и правда. Штићено правно стање треба. измирити са схватањем народа, да постоји у свести народа као културна. потреба целине, па и сваког честитог појединца, а не као организовано насиље оних који владају.

Телесни живот народа треба радикално да се мења. Више рада, штедње, уредности, и чистоће. Боље се хранити, одевати и становати, а мање пити и расипати. Социјална хигијена, борба против епидемија и с0цијалних болести, контрола, бракова, надијонална еугеника, рацијоналније умножавање, социјално осигурање, и т. д., морају из програма ни речи ипак прелазити и у живот. |

Народна, одбрана ће и у будуће да чува. интересе народа од нападаја споља, па и изнутра. Али се ни у војнику неће више заборављати човек. Војна служба ће се ограничити на време потребно за војно образовање, вежбе у дисциплини и у напорима. Извесни лепи обичаји, да. се уз образо-

148