Nova Evropa

Ne, eno se šetaju po Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Možds postoji neki dubok razlog za to njihovo povučeno življenje? Da nije srpstvo i hrvatstvo progutalo i prožderalo ove idealiste ! Ne, to je nova i skroz čudofvorna metodika borbe za ideju, i to je ono što: mnogi ne mogu da shvate, Dakle: ono što treba da bude istaknuto, mora se dobro i sigurno sakriti; da bi se pošlo napred, valja dugo još ići natrag, — da bi došlo do Jugoslovenstva ima prvo da bude hrvatstva i srpstva... A šio se pisalo za četiri godine, to su krpe od Do I što se govorilo za četiri godine, to je odneo vetar u резак,..

Držimo da nema prava po kome se sme i može nekome 7аmeriti, ako svoja načela promene; čak ako podje i obrnutim pravcem, Na tezu, da Jugoslovenski Odbor nije više jugoslovenski, ili čak da je i nejugoslovenski, preostajalo bi ćutanje, — Ali se Jugoslovenski Odbor nije odrekao jugoslovenstva, Tako je postalo jedno lažno, iskrivljeno, tajnovito jugoslovenstvo, To tvrdimo, to dokazujemo, i zato opfužujemo, Jer mi nismo svladani i oboreni konstatacijom, da je jugoslovenstvo u krizi, Čak bi nas laka i brza pobeda jugoslovenstva dovela u nedoumicu i brigu, Saglasni smo i s time da je malen broj jugoslovenskih protagonista danas, i da je i taj malen broj oslabljen dezorganizacijom, Spremni smo na više desetina godina borbe, rada, truda, nevolja, i žrtava, za ideju jugoslovenstva. Nama su smešna sva prorokovanja kad je jasno da za ideale treba trpeti i verovati, Ali ne možemo, i nećemo, da trpimo tajne i laži! Ne radi nas lično, jer jugoslovenstvo nije ničija lična svojina i lični monopol! Ne radi nas lično, jer mi smo gotovi da svakom boljem, jačem, i vrednijem od nas odmah ustupimo svoja mesta, niti se Osećamo pozvani da o sebi mislimo i sebe ističemo, Ne radi nas lično ni zato, jer mi očekujemo još crnje dane, kada će nas nazadnjaštvonacijonalizama staviti na gore muke nego danas, pa se ne uklarnjamoi ne bojimo nikoga i ničega, Nego radi same stvari, Naš jugoslovenski ideal mora da bude čist, svetao i jasan, da bude iskren i istinit, uzvišen i vedar, otvorem, nepromenjen, i odredjen, Kao što jedan čovečanski ideal mora da bude, ako će da povede sirotog čoveka iz mraka u svetlost! Pa neka ostanu troje, koji nose i čuvaju svetinju i zavet, — ali ne sme da bude ni trunke laži, ni senčice tajne!

Zaboravljaju ljudi, zanose se duševnim strujanjima gomila i masa, obnevide, Niti je početak, niti je kraj istorije jugoslovenstva ovaj delić našeg vremenog bitisanja, Šta vrede sva izvrtanja i laganja, i zatajivanja ! Šta vrede svi lažni proroci! Šta vrede nadanja u gospodske sinove! Progoni i patnje, beda i nevolje, optužbe i klevete, izvrtanja i laži na jugoslovenstvo, sve to spada u prirodan i »naš« način provokacija pojave karaktera, koji će pretvaranju, gluposti, i zloći, uvek okrenuti prsa i lice! 1 eto, zato pitamo : gde je jugoslovenska zastava koju je pune četiri godine razvijenu po globusu nosio kroz emigraciju Jugoslovenski Odbor?

152