Nova Evropa

__ Радно коло „Нове Европе“.

Од почетка свога излажења (септембра 1920), „Нова Европа" је објавила, и стално наглашује, да је тенденцијозна, — да је покрет, несамо лист, ревија. У два-три маха учињени су и покушаји, да њени покретачи и присташе узму активнијег учешћа у јавном животу (поименце и приређивањем Загребачког Конгреса, 1922). Али како нам није стало до политике ради политике, држали смо, да иако покрет треба припремати и развијати, не треба га форсирати, па стога и нисмо с одвише нестрпљења чекали да дође и на нас ред. Међутим, време се мењало, и догађаји су се низали, а некојим нашим покретачима учинило се, да идемо одвише спорим темпом, или да нам се гледишта више не слажу у свему, па су се од нас одвојили, То се, уосталом, десило тек у последње време, Сазвали смо стога састанак покретача „Нове Европе" за 16. и 17. децембра прошле године у Загреб, да бисмо знали на чему смо, и у какову се односу према „Новој Европи" налазе данас поједини њени покретачи.

Из одговора који су стигли на позиве на састанак, и из разговора вођених на самом састанку, произилази следеће. Начелно су се одвојили од „Нове Европе" ови њени оснивачи: Милан Грол, Др. К. Кумануди, Др. Ј. Смодлака, и Др. А.

Трумбић. Г, Трумбић — у једном веома пријазном писму, извињујући свој недолазак на састанак — објаснио је своје гледиште, и пожелео успеха „Новој Европи", — Г, Грол, који

се недавно определио за политику „средње линије", схватио је наш уводни чланак у 13. броју „Нове Европе“ од 1. новембра 1923 да је уперен и противу њега, па је отказао свој долазак на састанак, — Г. Смодлака, у свом писму из Рима (од 22. новембра 1923), сматра „Нову Европу" још увек само часописом, те не може „ући у дискусију никакова заједничког програма који би имао да веже покретаче". — Г. Кумануди, који се још много раније определио за Демократску Странку, остајући и даље на листи оснивача „Нове Европе", обећао је додуше доћи на састанак, али после нити је одговарао на позиве нити је дошао. — Поред тога, Г. Др. И. Пријатељ изостао је због тога што услед знанствене запослености не намерава „учествовати у публицистици", а Г. Јован Дучић није уопште одговорио на писма и позиве, Напокон, неки покретачи повукли су се из личних разлога, а један је умро (пок. Тих. Остојнћ). — Будући да се листа покретача једног покрета по речима једног:од наших оснивача (Дра. Ј. Смодлаке) „као једна истсријска чињеница не да мењати“, закључено је на састанку, да се првобитна фаза покрета „Нове Европе" сматра и формално завршеном, те да се преко ње прелази на дневни ред.

10