Nova Evropa

Од првобитних оснивача и покретача остају и даље уз „Нову Европу", уз уреднике, Др. Ј. Цвијић (Београд). Др. M. Ибровац (Београд), Др. И. Колбе (Мостар), Б. Лазаревић (Београд) Др. Б. В, Ливадић (Загреб), Иван Мештровић (Загреб), Др. М. Мурко (Праг), Др. В. Новак (Београд), М. М. Ракић (Софија), и Др. Н, Стојановић (Сарајево). — Од пријатеља који су од почетка били, или су у току година дошли, уз „Нову Европу“, те делом или пером учествовали у нашем покрету, изјавили су да остају уз нас: Др. Иво Белин (Загреб), Божидар Борко (Марибор) Др. Бранко Чубриловић (Бањалука), Ђока Ћурчин (Београд), Др, Тих. Р. Ђорђевић (Београд), Др. Иван Херцог (Загреб), Дон Франо Иванишевић (Сплит), прота Милутин Јакшић (Српска Црња, Банат), Радоје Л. Кнежевић (Београд), Др. Ал, Лихт (Загреб), И. Ф. Лупис-В укић (Чикаго), Др. Риста Митковић (Женева), Др. Д. Перовић (Загреб), И. М, Петровић (Њујорк), Др, Перо Слијепчевић (Сарајево), Васа Стајић (Новисад), Др. Милослав Стојадиновић (Београд), Веселин М. Вукићевић (Кавадар, Јужна Србија), Др. Јово Зубовић (Сарајево), те сви они, скупа с уредницима и покретачима који су остали верни „Новој Европи“, сачињавају сада нову листу главних и активних сарадника — радно коло „Нове Европе", К њима ће се придружити још неки, које смо позвали али од којих још нисмо добили одговора.

Овом приликом саопштавамо и то, да Г. Др, Л. Питамиц, који и даље остаје једним од уредника „Нове Европе", због удаљености од Загреба, те услед тешкоће комуникације и споразумевања, узима непосредну одговорност с осталим уредницима само за оно што се у „Новој Европи“ пише о Словенији и словеначким стварима.

Пред састанак од 16.и 17, децембра изнесени су на дискусију основни погледи „Нове Европе“, које је уредништво саставило на основу онога што је, од његове стране, писано у „Новој Европи“ од њена почетка, дакле од године 1920 до данас, Сад их, на првом месту у овом броју, износи и пред шири круг својих сарадника и читалаца, као нацрт, с молбом да би сваки од њих, који има што да каже овим поводом, написао било чланак било писмо уредништву, са мишљењем којим бисмо се могли користити при изради дефинитивног програма „Нове Европе“. Нека мишљења, изнесена на састанку, ушла су већ у састав овога нацрта,

11