Nova Evropa

sobe staje najmanje 2000 dinara mesečno, Ko to može da plati? — Radnik i činovnik ni u kojem slučaju, jer bi, na bazi ustanovljene srazmere prihoda sa izdacima па kiriju (*/.), stanar morao da шпа ђаг 6х 2000—12.000 Фтата тезебпоб prihoda da bi odgovorio svojim obvezama. To objašnjava Dpojavu, da su gotovo svi novi stanovi iskorišćeni samo od bogataša, dok sirotinja ima da se guši u vlažnim i zakutnim stanovima., Što je najstrašnije, od 1, januara iduće godine, oma ni tu meće biti. više sigurna!

Naša u osnovi pogrešno shvaćena i vodjena stanbena politika nije, znači, uspela da otkloni ni jedan delić nestašice stanova, da i ne govorimo o rešenju stanbenog pitanja u njegovim уеlikim socijalnim i kulturnim potezima, To je nesamo strašno već i opasno, s obzirom na sve posledice koje su neizbežne u društvu takve inertnosti koja ide do izdaje svojih sopstvenih inteTesa, Država dakle mora da prione što pre oko podizanja malih stanova, u osloncu na opštine i zadruge, koje sebi postavljaju slične ciljeve, Dok privatan kapital traži amortizaciju novih kuća za ciglo nekoliko godina, — što je i odvelo stanju basnoslovnih kirija — dotle država može jeftinim kreditom i dužim amortizacijonim rokovima da omogući jeftimiju gradnju. Uz to se ne sme zalboraviti, da bi pomaganje gradjevinske radinosti putem podizanja malih stanova em masse omogućilo da celokupni privredmi život krene življe napred, Tu bi bilo posla za zidare, gradjevinare, bravare, stolare, kovače, tehničare, trgovce, ciglare, zatim i za sve ostale 6rane radinosti, neračunajući ogromnu dobit koju bi država i društvo imali sredjivanjem socijalnih prilika danas tako poremećenih, | Nažalost naša država ne radi ništa, niti u nje postoji raspoloženje da se ma šta učini u tome pozitivnom pravcu, Država se nije još postarala ni da podigne svoje sopstvene zgrade, i samo u Beogradu drži oko 3000 prostorija uzetih od privrednih lica radi podmirenja svojih potreba! A sada se nalazimo opet na pragu izborne kampanje, tako da će i opet čitav niz važnih pitanja ostati nerešen, I mi se još razmećemo da smo kulturan narod, i ljutimo se kada se kaže da smo nesposobni da od naše zemlje stvorimo uredjenu državu za koju su od prirode dati najširi uslovi! , , .

Da rezimujemo što smo dovde rekli,

1, Fatalna greška u koju se je zapalo skroz pogrešnim i jednostranim, upravo apsurdnim shvatanjem, da se stanbeno pitanje svodi samo na uredjenje zakupnih odnosa stanova i poslovnih prostorija, treba da se jednom ispravi lime što će se pristupiti pravoj, pozitivnoj stambenoj politici — posle svih opasnih i štetnih lutanja za sve vreme posle oslobodjenja.

106