Nova Evropa

кажем ... И онда сам му отворено рекао своје мишљење... Кад сам се затим поклонио и пошао, чујем иза себе кораке; окренух се, и видим где иде Господар. Ја се зауставих, поклоних се; тада ми се Цар приближи, узе моју руку, подиже се мало на прсте, јер је мањи од мене растом, и пољуби ме. Он је био сав обливен сузама; а и ја сам био толико потресен, да су ме сузе давиле“ ... Али сузе не помогоше,..

Пт, Алексије Јелачић,

Beleška,

Gradja za povest o Sarajevskom Atentatu,

Beogradsko »Vreme« (od 14, oktobra) — pod naslovima: »Istina o Sarajevu«, »Politički i lični neprijatelji Franje Ferdinanda«, i »Otkrića Antona Remi-Berzenkovića, bivšeg sekretara austrijske vlade za Bosnu i Hercegovinu« — donosi izvod iz članka koji je izišao u »nedeljnom izdanju« bečkog lista »Neues Wiener Tagblatft«,i propraća ovaj izvod svojim {veoma površnim i nekompeteninim) komentarom, Držimo da je dobro, što su beogradski dnevnici počeli u novije doba da obraćaju veću pažnju na ono što se u inozemstvu piše O dogadjajima koji zasecaju duboko u našu istoriju i našu politiku, jer se nojevska taktika zagnjurivanja glave u pesak, i ignorovanja svega što nam nije prijatno čuti, pokazala veoma štetnom za narodne i državne interese, Preporučujemo naročito pažnji naših kroničara i istoričara to nedeljno izdanje (»Wochen-Ausgabe«) »Najes Viner Tagblata«, koje je vrlo dobro uredjeno, i u kojemu — pored obligatne senzacijone literature — ima vrlo često odlične gradje o dogadjajima iz bliske prošlosti, poimence o onima koji u prvom redu nas interesuju.

Možda je cela kampanja o krivici za Rat, započeta u Ne-

mačkoj, došla u dobar čas, da se još za vremena spase veći deo autentičnih podataka iz doba Aneksije i Sarajevskog Atentata, Povučeni za jezik, Bovore sada svakojaki učesnici i svedoci ono što znaju, ili što su čuli, pa će se iz mase materijala, prikazana sa raznih strana i na razne načine, lakše moći utvrditi činjenice, Kad bi se bar jednom već i naši ljudi nakanili da o tome progovore, u malo većem broju i opširnije nego što su to dosad činili, i to u javnosti a nesamo u kavani i pri sedeljkama, Eto je i sam »sedi premijer« uvideo da treba da piše memoare, — onda je zacelo već krajnje угеше!.,,

OG

380