Nova Evropa

код њега више пута. Кад би се запричао, не би престао до иза поноћи, Сав у свом елементу, он је у причање уносио акцента, теста, одушевљења, — оживљавао догађаје, — ВраБајући се једном од њега, ја сам бацио на папир скицу његова причања о капитулацији Црне Горе. Навео сам га да прича поводом црногорског броја „Нове Европе", у коме је он био онако кратак, што сам му замерио. Занео се. И ту вече хтео је да ми објасни како он, командант војске, није изашао из земље. Он ми је често хвалио способност краља Николе да познаје људе, истицао је његове витешке гестове и изливе, описивао како је Краљу био тежак положај у фамилији; али ту вече нањ се оборио свом жестином, доказујући да је Краљ преварио њега лично, у последњем часу, ионемогућио му излазак. Пуштам сада пок. сердара да говори, уколико је моје сећање, у оној забелешци, ухватило његове речи.) Слушајући да краљеви људи говоре војницима повјерљиво да се разлазе кућама, ја сам прегнуо да задржим што могу, те да организујем одбрану Чева и планина до Бјелопавлића, јер би иначе једна батерија непријатељска била довољна да пресијече одступницу свој војсци са Херцеговачког Фронта која се имала повући преко Никшића низ Бјелопавлиће, Већ је био пао Ловћен, пало Цетиње, војска страшно деморалисана

") Да се боље разуме причање пок. Сердара, навешћемо неколико датума догађаја који су претходили, по ономе како је описано у „Новој Европи“ од 26. маја прошле године. Датуми су по старом календару.

24,-26. децембра 1915; Аустријанци отварају офанзиву на целом црногорском фронту, — 28-ог пада Ловћен, Наређење да се војска повлачи. Краљева наредба, да се издржи у борби —; 29-ог Краљ иде на Ловћен ради обнове борбе. Нова наредба о повлачењу; тражено примирје. Начелник Штаба (пук. Пешић) са Краљем на Крушевцу, код Подгорице, спрема план за битку на Цареву Лазу. — У вече позива Краљ Јанка Вукотића (команданта Санџачке Војске) и П. Пламенца; они траже борбу до краја и повлачење из земље. Краљ их позива да му дођу 31. децембра. — 30. децембра стиже одговор од непријатеља. о примирју, услови тешки. Страни посланици саветују излаз из земље, пук, Пешић и црногорска Влада капитулацију. Краљ се колеба. Оставка Владе, — 31. децембра писмени предлог пук. Пешића за капитулацију. Кад Вукотић и Пламенац дођу Краљу, већ је било отпослато тражење мира. — 4. јануара пук. Пешић оставља Црну Гору; на његово место именован Јанко Вукотић као Начелник Штаба. Аустријски аероплани бацају проглас о обустави непријатељства, Заменик Вукотићев на Санџачком Фронту, бригадир П. Мартиновић, тражи инструкције. Вукотић му 5. јануара наређује хитно повлачење за Подгорицу.

Изгледа, дакле, да је у времену о коме овде прича Сердар, од 5,-7. јануара, краљ Никола већ био у себи решен да остане при тражењу мира, на штој се приволео 31. децембра, а Јанко је веровао да се Краљ опет решио на борбу.

235