Nova Evropa

Трећа Црна Гора.

Постоје до данас две јасно одељене духовне струје у ШЦрној Гори: присталице и противници пок, краља Николе. Изгледа да су, стварно, обадве данас већ предметом историје. Прву су прегазили време и догађаји; а друга је сама испустила, иницијативу из руку. Стварни биланс рада и једне и друге струје не може се опазити слободним оком. Чињеница је, меБутим, да је Црна Гора данас најбеднији кут велике уједињене отапбине; чињеница је и то, да њен принос јединству није најбеднији. Што је и поред тога стање ствари овакво какво је, има се приписати и старијој и млађој Црној Гори. Али, ако и даље буде остало овако, одговорност више неће пасти само на ова два табора људи, којима не припада ни садашњост а још мање будућност Црне Горе, — одговорност ће пасти поглавито на оне Шрногорце који су задњих неколико година ушли у јавни живот, То је најмлађа, трећа Црна Гора, која треба да отелотвори наде Црногораца, и да јединству његову реалну, видљиву, и опипљиву садржину.

Ако је тачно да напретка не може бити без критике, онда с те стране можемо бити задовољни: Црна Гора данас све ври од критике, — на сваком кораку чује се само критика. Али од критике до дела велик је корак, А постоји опасност да се све то критиком натопљено расположење не расплине у празно, негативно наклапање и оговарање, које нико не слуша и о коме нико не води рачуна. Делима треба санкцијонисати своје право на критику, иначе од ње неће бити никакве користи.

Никада Црној Гори није била потребнија једна конструктивна генерација људи него данас. Откад је изишла из својих епских времена, откада је увукла мач у корице, Црна Гора није имала ни трунке среће, Она није никада доживела оне лепе, продуктивне, стваралачке дане, кад се подиже култура, пвета трговина, ствара благостање. Црна Гора, да се народски изразимо, никада није видела бела дана. У новије доба, преко леђа њених синова и грађана прешао је фамозни устав краља Николе и Деветстоседма, и Балкански Рат, и Српско-бугарски Рат, и Светски Рат, и Девестоосамнаеста; преко црногорских леђа вођена је борба за уједињење, они су платили за судбину српског народа што је имао две династије и два нацијонална центра. За све то савремени Црногорци нису добили никакву компензацију ни од Бога ни од људи. Зато је данас више него икада потребна једна конструктивна генерација, која би лечила ране скоре прошлости. За тај посао, наравно, треба се добро потпасати, Јер наслеђено није ништа, Наука, уметност, књижевност, привреда, трговина, индустрија, — све оно

197