Nova Evropa

толико за своју властиту судбину, колико за судбину своје велике земље. Ова улога емиграције, као живог носиоца руског духа и особина руске културе, као покретача живљег интересовања за руску историју, за руску уметност, и за руску књижевност, неоспорна је. И ми видимо да овај интерес не опада ни после десет година, напротив, он расте све више према свему што је руско, расте и постаје дубљи. Свет почиње да се распитује несамо за сензације преврата, или за подвиге појединаца који су иступали за Револуцију или противу ње, већ преко емиграције долази у додир и са стваралачким духом руског народа, у најразличитијим његовим видовима и у свим областима културе.

Никад се пре није преводило на стране језике толико дела руских аутора. Никад се пре критичари и публицисти нису тако удубљавали у анализу дела руских класичних писаца, у оцењивање руске музике или друге уметности, и можда никад пре моћна стара Русија није толико снажно утицала на општи ток развоја човечанске мисли и културе колико сад утиче на њих Русија разбијена, претворена у разбојиште, ослабљена услед крајности Револуције и граБанског рата. Ова улога емиграције неоспорна је — на културном подручју. Ту се не могу лако разликовати типови руске емиграције: таленат или права научна квалификација нивелишу све разлике; они су вредни сами по себи, у свом општем човечанском значају, без обзира нато којем правцу или сталежу припада њихов носилац. Шаљапин или Ана Павлова подједнако су дивни, били они реакцијонарни или присташе неких нових социјалних теорија, — њихова вредност лежи у њиховој уметности. С помоћу своје уметности, своје књижевности, свога позоришта, и своје науке, руска емиграција несамо да одржава традиције развоја руске културе, него и васпитава у њихову духу своју омладину, одвојену од домовине и изложену опасности денацијонализације.

· Практички, на овоме путу учињено је веома много. Морало се радити под најтежим условима, често у средини непријатељској; такмаци — нарочито у Европи! Европа је пренатрпана становништвом, и сваки нов интелигентан становник за њу је сувишан. Некад су Руси били жељени гости у Европи; они су ван граница отаџбине трошили луде паре, и нико се с њима није такмичио; путовали су нарочито људи из виших кругова: богате спахије, угледни бирократи на одмору или лечењу, велики кнежеви, обични кнежеви, грофови и барони, који су сви тражили у иностранству рафинирану разоноду, нештедећи златне рубље. Сада су веома често исти представници великог света из бивше Русије у туђим крајевима на положају радника! А поред њих, про-

237