Nova Evropa

сирање читавога вишка. Индустријска криза, која у већини држава даје главни тон депресији, па и финансијским потешкоћама, код нас се осјетила тек за посљедњих неколико мјесеца, и то не у катастрофалним димензијама. Тако је избила код нас криза свом својом жестином тек у прошлој години, кад несамо да су цијене свим аграрним продуктима знатно пале, него су надошле потешкоће и у погледу њихова пласирања; те кад је, у вези са падом енглеске фунте, избила опћа криза повјерења, која је готово потпуно парализовала рад наших новчаних установа, тако да је престала свака кредитна дјелатност. ИМ баш због тога, што је криза код нас почела касније него у другим државама, и што је до кулминације дошло тек за посљедњих неколико мјесеца, држимо да ће код нас и измак кризе да услиједи касније него у многим другим државама. За санирање наших при: лика играће пресудну улогу подизање цијена аграрним продуктима. И несамо то, него је с тиме у вези и дизање ограничења у погледу увоза аграрних продуката у индустријским државама; а ту у догледно вријеме не смијемо очекивати битне промјене. Дапаче, предстоје нове потешкоће. Аграризам у индустријским државама никада није био тако јак као што је данас; парола заштите властите пољопривреде доминира данас и у индустријским државама.

Једино наше преимућство пред многим другим државама јесте у томе, да се код нас не може озбиљно говорити о индустријској кризи. Додуше, број осигураних радника пада и код нас, али не у толикој мјери као на страни. Царинска заштита, иако за посљедњих година нисмо приступали новим повишењима, нити смо завели икакова ограничења, омогућује просперитет све то већем броју индустријских предузећа. Слабљење куповне снаге најширих народних слојева погађа свакако и индустрију; али ито, у првом реду, увоз индустријских артикала, а тек узгредно и индустрију која ради код нас. Међутим, најновији догађаји на новчаном тржишту поскупљују у толикој мјери увоз са стране, да ће домаћој индустрији осигурати знатно шире поље рада. Нека подузећа која су била већ обуставила рад поново га успостављају; а многе творнице искоришћују данас у већој мјери свој капацитет него што је то био случај прије неколико мјесеца.

Посљедњих дана опажа се код нас и знатан пораст цијена. У првом реду код импортних артикала, што је н разумљиво с обзиром на прилике новчаног тржишта. Поскупљују цијене и индустријска подузећа; дијелом зато што повлаче сировине и полуфабрикате са стране, а дијелом зато што је увоз продуката стране индустрије данас много скупљи него прије пар мјесеца, па желе искористити прилику

558