Nova Evropa

рени су бар предувјети за сређивање. Ми смо међутим још далеко од тога. Код нас се новчана криза још увијек за0штрава, те криза повјерења захвата све шире размјере.

На концу, ту је и валутни проблем који се има дефинитивно да ријеши, ако треба говорити о измаку кризе. Данашње прилике могле би дати и полета неким привредним гранама, — али не и цјелокупности. Биће потребно и ту реално гледати на ситуацију, па подузети мјере које су стварне, ма биле оне и радикалне.

Како дакле видимо, код нас недостаје још много предувјета да бисмо могли мирно говорити о измаку кризе. Ми смо кризом захваћени много касније него други, па ћемо касније из ње и да изађемо, иако имамо ту предност да о озбиљној кризи индустрије нема код нас ни говора, и да беспослица код нас не представља нерјешив проблем. Бојимо се стога, да ће код нас кулминација кризе тек да избије, и то тамо негдје у рано прољеће. У аграрним државама прилике су редовно понајтеже с прољећа. Ове ће године оне бити нарочито тешке. Па бисмо морали већ сада подузети нарочите мјере како да презимимо...

Ако, у току ове зиме и идућег прољећа и љета, ријешимо бар главни дио проблема који нас тиште, могли бисмо, уколико и свјетска ситуација буде боља, говорити о томе да смо на измаку кризе. Засада сигурно то још нисмо, и морамо бити спремни на још велике потешкоће, на одрицања, и слично. Морамо бити јаки и истини отворено гледати у очи, јер тек ако реално гледамо на ситуацију, моћи ћемо се одлучити да употријебимо оне мјере које тражи оздрављење наших прилика.

Dr. HBo Белин.

Mesto književnog pregleda. Kako se kod nas prevodi.

So treu als moglich, so frei als nohig. Herder.

Kod nas se mnogo pisalo o krizi kmjige,i poimence O krizi naše domaće knjige, tojest o slaboj prodaji duševnih proizvod4 naših domaćih pisaca, naročito u Hrvatskoj; to pitanje nosilo je oduvijek obilježje kultumog problema, pa je već zato vrijedilo na njemu se zaustavljati. Na srpskoj strani, svi se još sjećamo, koliko je prašme uzvitlala polemika, a onda i parnica pred sudom, Crnjamski—B ogdanović: prosulo se

560