Nova Evropa

Doprinosi Pupina i Tesle, naprimer, padaju u oči svuda и Sjedinjenim Državama, Bez njihovih pronalazaka, Amerika ne bi bila ono što je danas. U njoj, verovatno, ne bi bilo velike industrije, a poimence bi ustanova telegrafa i telefona igrala mnogo manju ulogu nedo što je igra ovako. U ovoj knjizi nije dovoljno пабјабеп značaj svega опоба što su Pupin ı Tesla dali Americi, i to je svakako nedostatak, — bar za jugoslovenskog čitaoca. Inače, ova je knjiga dobar komad posla. Svaka stranica nosi na sebi pečat vrsnoće kojom se odlikuje dosad svako delo objavljeno od ove Fundacije, osnovane za znanstveno-socijalna istraživanja. Bogata je sadržajem, jasno napisana, lepo opremljena i štamрапа, s obilnim izborom ilustracija, sa bibliografiskim i izvornim materijalom iz prve ruke. Rečju, ova bi knjiga mogla biti prvom karikom na lancu znanstvenih dela koja će opisati i izložiti na razumljiv način doprinos useljeništva životu Amerike.

Druge knjige.

Dok ovo pišem, ja sam još u Jugoslaviji, pa ne dospevam da dobijem u ruke i da prešledam mnoge američke knjige. Stoga ću više prema kritičkim prikazima i ocenama po listovima i časopisima samo zabeležiti ovde neke skorašnje publikacije,

Tako mi se čini da je knjiga Džon Strečija (John Siraсћеу) »Видиса borba o vlast• DThe Comins Struggle for Power«, Njujork, izdanje Covici-Friede, cena tri dolara) značajan prilog tumačenju današnje svetske krize, s majstorskim izlaganjem šta bi se sve moglo desiti u svetu kao posledica krize. Pisac je Englez, bratić nenadmašnog Liton-Strečija (Lytton Strachey), pa je knjiga verovatno izdana i u Engleskoj.

Roman »Odred K.« »Company K.«) Viljema Marča (William March) (izd. Harison Smith & Robert Hay, Njujork, cena dva dolara) ima predmetom Svetski Rat, — američki pandan Remarkovu »Ništa novo na Zapadnom Frontu«. — 1 Epton Sinkler je baš izdao novu knjigu, o životu i radu Viljema Foksa, poznatoS proizvodjača filmova {cena tri dolara, adresa: Los Angeles – West Branch, Californial. — A jedan od prvaka medju američkim socijalnim filozofima Kelen (Horace M. Ка!]еп) парбао је delo »ndividualizam, ili amerikanski posšledina život« {izd, Liveright, Inc, u Njujorku, cena dva dolara).

Kad stignem u Ameriku, pisaću za »Novu Evropu« češće prikaze o novim američkim knjigama; ali će ti prikazi biti od prave vrednosti tek ako koji judoslovenski knjižar počne stalno poručivati američke knjige, ili bar one koje nemaju izgleda da budu prevedene na evropske jezike. Naravno da će, u današnjim prilikama, biti teškoća oko razmene i dostavljanja novca; ali će

se verovatno one, na neki način, moći savladati. Louis Adamič. ·

130