Nova Evropa

И кад неће, тешко им ју је наметнути; али ће је наметнути време. Посебна словеначка наука не може бити потпуна, биће преуска и прескупа. Културни Словенци учиће и иначе све више српскохрватски језик, и употребљаваће га најпре у трговини, саобраћају, и централној администрацији, а затим и у науци. Напоредо са словеначким, они ће почети да мисле и стварају и на свом другом српскохрватском језику, и тако ће пре или касније ући и директно у српскохрватску културу, те је проширити и оплодити и непосредно словеначким елементима. То је природан развитак који ће донети живот у заједници. ИМ све ће то ићи добром вољом самих Словенаца који ће, сатурирани својим словенством, тежити широј култури и хомогенијем Југословенству.

На већим словеначким духовима је, да први увиде ни обележе правац свога будућег развитка; али и ми Срби и Хрвати треба да покажемо више разумевања и више такта за деликатно питање јединства са Словенцима. У сталешким и економским организацијама може се ићи и нешто брже са применом српскохрватског језика. Културне институције треба постепено приближавати; али би оне могле имати већ и сад и југословенских органа поред племенских. Не могу се кривити Словенци ако се Срби и Хрвати не мичу са мртве тачке. Али и Словенци, као цивилизованији и економски јачи, треба да узму више учешћа и више иницијативе у свим питањима Југославије и Југословенства, да не би остали затворени у свом малом кругу, те да стварно и у свом интересу помогну да се југословенске прилике среде.

Ј. Зубовић.

Економски преглед. Наша привреда и Пакт Мале Антанте,

Члан УП Пакта Мале Антанте предвиђа оснивање једног Привредног Савјета држава Мале Антанте, ради постепеног координирања привредних односа и интереса трију држава, било између њих, било у њиховим односима са трећим државама. Овај Савјет има бити састављен од стручњака ових земаља, а функцијонирати као помоћни савјетодавни орган сталног Савјета Мале Антанте у његовој опћој политици. Према овоме, овај члан Пакта могао би имати далекосежне посљедице за привредну политику држава Мале Антанте, па дакле и за нас. Јер се иде несамо затим да се привредне везе држава Мале Антанте учврсте, да буду што уже, далеко уже него што су досада биле, него да чак поједине државе Мале Антанте имају своју привредну политику и према трећим

»

136.