Nova Evropa

њој се онда лакше говори кроз историјске еволуције, које и нама допуштају да преокрећемо становишта. Курцијус се претежно служи наводима самих француских писаца, често и модерних. Признајемо да би се о сваком народу могла написати врло лоша књига, на темељу сабраних пригодних изјава његових синова. Курцијус то не чини. Он рачуна с психолошким пријемом код француске публике.

Додуше, на крају, рећи ће: неповјерљива геронтократија, »protective зрш«; књижевност која тражи да се допада, јуристички дух са сталним ревизијама суда. За вјерска обраћења наћи ће да су дјело естетизма или политике; пронаћи ће без тумачења »сажћоНате du dehors«, Te добре католике а лоше хришћане. Али све то без приговора. Он нам неће јасно одговорити ни на то: да ли Република има право или криво када дијели универзитетске стипендије за одгој поборника демократије, — ауторитативне демократије.

Тин Ујевић.

Књиге и листови,

Руска Револуција и њене последице, |. Ролен (Непку Во у).

Навршило се је петнаест година откако су бољшевици узели власт у руке у руским престоницама (7. новембра 1917 — 7. новембра 1932); а већ дванаест година су они господари целе Русије, пошто су сузбили, уништили, или изагнали своје активне противнике — монархисте, буржоаске републиканце, социјалисте, и напокон покрајинске нацијоналисте. Совјетска Русија и у њој једина допуштена и свемоћна странка, странка са великим »С«, т. ј. комунистичка, претрпела је за ово време низ промена, темељних и дубокосежних: војни комунизам и морнарско-сељачке протукомунистичке буне, Љењинов »Повратак капитализму« - Неп, а онда Неонеп; па затим, Стаљин са борбом против комунистичке левичарске (Троцкијеве) и десничарске опозиције, »пјатиљетка«, појачана борба против религије и Цркве, колективизација пољопривреде и »ништење кулака« (богатих сељака) као »сталежа«. Овај последњи велики покрет, који можемо сматрати као »трећу револуцију«, јер се у њему мењају социјални положаји и имовински односи много већих маса него за време револуције од 1917 до 1920, баш као и ранији крупни догађаји, заслужују највећу пажњу, много већу него она што им се стварно код нас поклања. Данас се већ може мирно говорити и о последицама

309