Nova Evropa

Владе, који се односио на безбедност Престолонаследника, издат са чисто административног гледишта, што се опет види из стилизације којом су пограничне окружне власти пропраћале таква наређења. Цео поступак аустроугарских власти, најблажим изразима, може се окарактерисати као потпуно равнодушан и немаран.

Ван сваке је сумње, да су аустријске власти биле потпуно обавештене о револуцијонарном расположењу маса, а нарочито ђачке омладине, о озбиљности нацијоналистичког покрета, па чак ио томе, да је један бивши ђак Учитељске Школеу Сплиту, Лујо Аљиновић, рођени Хрват, године 1913 спремао атентат на аустријског престонаследника Фрању Фердинанда. Из истражних списа (који се налазе код загребачке полиције) види се јасно, да је Аљиновић своју намеру мотивисао тиме, да Фрању Фердинанда сматра »присташом ратне странке и непријатељем Јужних Словена«.

Постоје углавном два важна расписа, која су била упућена пограничним властима године 1914, и то распис Земаљске Владе у Сарајеву (бр. 4034 през. од 27. маја 1914), у којем се каже, да су из Српске Учитељске Школе у Пакрацу неки Срби ђаци искључени, а неки да су добровољно иступили (разлог политички), те да је неколицини пошло за руком да се неопажено пребаце у Србију, код Земуна и Зворника. Даље, у истом распису, дословно стоји: »Један од тих питомаца, именом Јанко Покрајац, који се је ставио у службу српске пропаганде, изјаснио се — на темељу поменутих информација — у смислу, да ће, чим се у Аустроугарској Монархији буде нешто догодило, ступити у акцију са бомбама и разарањем мостова... Такођердаћеонињегови људи, учасу кадбудеу Босну дошао Његова Царска и Краљевска Прејасност Господин Надвојвода Фрањо Фердинанд, пружити доказ дајеБоснасрпсказемља«. То је тако схватила и сама Земаљска Влада у Сарајеву, што се јасно види из другог важног расписа (бр. 4420 през. од 10. јуна 1914) који говори о томе, какве се мере безбедности имају предузети приликом доласка Фрање Фердинанда у Босну; у томе се распису Влада нарочито позива на распис који смо напред споменули (тојест од 27. маја 1914, бр. 4034). Из првог се расписа лепо види, да је револуцијонарна омладина била спремна и на извесну акцију противу Фрање Фердинанда, па Влада, на концу расписа, строго упозорује пограничне срезове Зворник, Брчко, и Бијељину, да нарочиту пажњу обрате прелазу путника из Србије.

271