Nova Evropa

grupi samozvanih vodja; neka se ne poverava sudba naroda i države gospodarenju nekolicine uzurpatora. Niko nije u jednoj državi preči od naroda ı niko ne sme imati veća prava od njega. Državnici, političari, učeni ljudi, prvaci narodni, treba da imaju

skromnu ulogu: da svom svojom teorijskom spremom, svim isku-.

stvom, svom darovitošću, svim osećanjem, služe narodu: da da obaveštavaju, uče, savetuju, i da svesno, pređano, pošteno, i energično, vrše dužnosti koje im narod dodeli i za koje ih on i hoće i može nagraditi kako zaslužuju.

Jaša M. Prodanović.

P. S. O Hrvatskom Pitanju, o kojem se danas kod nas toliko govori — ponajčešće u neodredjenim rečenicama i mutnim nagoveštenjima —, rekao sam svoje mišljenje u više navrata. Očigledno, svi znaju šta neće, ali nisu sporazumni u onome šta hoće, Medjutim, jedno treba da znaju i Hrvati i Srbi. Ovaka pitanja ne mogu i neće rešiti one političke grupe i oni ljudi koji ne gledaju jasno na stvarne potrebe i interese i države kao celine i pojedinih pokrajina, Ekonomska stvarnost današnjice traži od svakog savesnog gradjanina jedno napredno socijalno shvatanje državne organizacije, koje niukoliko ne isključuje pravilan razvoj razumnog nacijonalnog osećanja, Bez Hrvata se Hrvatsko Pitanje ne može i ne sme rešavati, Tu ne treba da bude nagadjanja, jako — možebiti — mora biti робадјапја.

7.

Проблем Југославије.

Главни, а и највећи, актуелни проблем наше унутрашње политике јесте — проблем Југославије; тојест, проблем њене снаге, моћи и угледа, њене консолидације, сређености и задовољства, њена мира, њене отпорности, и њене сигурности. Ако ови главни елементи државе нису чврсти и издржљиви, не може она да цвета, да се развије и да напредује, на начин да би свим својим дијеловима могла пружити оне политичке, привредне, културне, и социјалне благодати и услове за живот који су коначни циљеви сваке напредне државне организације. Вриједност, чврстоћа, и обим тих елемената зависи од задовољства народа који ју сачињава и који треба да јој својом душом, мишићима, и новцем, даје и прискрби све оно што траже њени интереси и њене потребе. Данас, седамнаест година након постанка Југославије, несамо што сви ти елементи нису довољно чврсти и устаљени, већ су некоји прилично слаби, а други су изведени само с помоћу вјештачких процеса. И зато што је стање таково, постоји проблем Југославије.

38

ај =