Nova Evropa

У чему је то социјално на селуг Само ћу да управим прст на њ, јер немам места овде за изношење целог проблема. Оно је у паду старог села а стварању новог, у расулу старе породичне сељачке задруге и пропадању малог поседа; у новчаном облику газдинства на селу, у томе да сем хране и стана, а много пута и то — јер је велик проценат бескућника на селу — село мора све своје потребе да подмири куповином, углавном оног што пружа град, који — тражећи потрошача за производе индустрије, трговине, заната, све јаче наваљује на село, доносећи му виши стандард живота, а неда„јући му услове да га може примити, У томе је, што је размена добара између села и града таква да село излази апсолутно и позитивно експлоатисано од великог капитала, коме су куле у градовима. Ту улази и систем банкарски и размера оног што село даје држави, према оном што добија од ње, у материјалним и душевним добрима. Тај систем брутално се испољава у питању »раздужења«, које је само један важан докуменат социјалног Проблема села и не може га решити ни када се оно скине са дневног реда.

Сви други наши многобројни дневни проблеми, као економска криза, положај индустрије, банака, трговине, социјални односи разних занимања, морална криза интелигенције, решавају се напоредо са решењем Социјалног Питања села; а нарочито у сагласности са њим и питање нашег фабричког и другог најамног и варошког и сеоског радника, коме сељак и такозвани мали поседник постаје све више, због напред изнесених разлога, рођени брат у страдању па и у политичкој борби.“)

П. На који начин (којим методама) треба приступити решавању тих проблемаг

Треба их решавати путем истине, искрености, праведности, и слободе, а никако путем силе.

Задатак је свих чинилаца живота српског, а нарочито Србије, која је главна снага српског дела народног, да приступе решавању Хрватског Питања. На првом месту је дужност србијанског дела Удружене Опозиције, коме су се Хрвати потпуно поверили, гласајући прошлих избора за зао || | КУ ЈН | | ! |

о)) Теоретичари, "с десна и лева, који су противници једног сељачког фронта, чепркају по разликама у имању у селу, а не виде праксу, по којој је мали поседник данас на селу горег живота и стања него мали чиновник у граду, па не дели теорију да се треба да бори против сељака ситног поседа или без поседа. МИ сам сам 13 година већ мали поседник, који дабогме имам и друге приходе, иначе не бих могао издржати. У овом питању неће да се види подизање стандарда живота на селу и пад прихода што подиже беду истог села. „Кулаци“ у нашем селу дају се на прсте избројити. :

104

RR RA a