Nova Evropa

једничку Листу, и препуштајући му и сада вођство у методама рада. А тврдим, да Срби сви и свуда знаду, и увек су знали, шта хоће Хрвати, па чему да питају Г. Мачека»г Не може он бринути српске бриге. Г. Мачек је свестан своје одговорности према Хрватима и свог такта према Србима. Он не жели нити може утицати ни на стварање већег расположења за сељачки покрет код Срба. Ни хрватски народни фронт, ни хрватски сељачки покрет није стварао нико са стране. Све су то створиле муке и потребе хрватског народа. Тако су и Срби стварали сами свој нацијонални фронт, а не с помоћу са стране, па су се Срби из прека чак и Србији натурали притом. Садање муке Срба и Србије, нарочито У. О. у њој, треба да покажу ново вођство српског народа, које ће бити праведно према Хрватима и поштовати њихове захтеве хрватске државности и хрватског фронта, који се није дао никада досада, па неће ни у будуће дати, сломити. Трпљење, чекање, верност и издржљивост у постигнућу свог нацијоналног циља, позната је стара историјска снага Хрвата, коју уосталом имају, више-мање, сви народи развијеног нацијоналног осећања. На што дакле и коме служе ова мучења Хрвата и самих нас Срба, кроз неувиђавност и неразумност српску и Србије, а сада, евентуално, и србијанског, и српског уопште, дела У. О> Храбар, одлучан, искрен његов став неопходно је потребан. Куцнуо је историјски час код Срба за то!

Праве и искрене методе захтевају да свако од нас изнесе отворено и слободно своје мишљење о решењу Хрватског и Сељачког Питања. Хрватско Питање има своје изворе у хрватској нацијоналној свести и култури и у чврстом осећању Хрватске Државности, од које је далеко мисао одвајања од наше данашње државне заједнице: она тражи облике који ће дати Хрватима слободан развитак свог нацијоналног, културног, социјалног, и економског и финансијског живота. То може бити постигнуто само у облику снажне хрватске аутономије, која опет изазива и одређивање новог положаја и другим деловима државе, пре свега Србима. Све ће се то испољавати у заједничком државном телу, које ће водити државу.

Зашто нисам за преуређење, у коме би Војводина и Црна Гора имале аутономију истога опсега као што је Хрватска, не треба, држим, ни да објашњавам, јер је јасан мој принцип нацијоналног, према коме треба и поступити, ако се хоће за увек, без намештања и крпежа, да реши проблем уређења на здравој основи. Све што Војводина, Црна Гора, и Јужна Србија желе могу имати у својој културној и господарској самоуправи, која мора спречити да се високи стандард живота Војводине руши у корист других делова српских и др-

105