Nova Evropa

Trocki ljenjinist. Štaviše, Ljenjin je priznao Žofe-u, da je Trocki sa svojom tezom o permanentnoj revoluciji imao već godine 1905 pravo, a ne on — Ljenjin!

Treba uvažiti, da su gotovo do 1917 boljševici zamišljali dovršenje revolucije u Rusiji na taj način, da se stvori koalicija svih demokratskih i socijalističkih grup4, Које се 051 gurati narodnu pobjedu. Sam Ljenjin napustio je ovu političku doktrinu boljševizma i tražio, da boljševici moraju sami sprovesti Rusku Narodnu Revoluciju. Stara garda (ZinovjeVv, Kamenjev, i drugi) dugo su se opirali novoj koncepciji Ljenjina, dok sama Oktobarska Revolucija nije likvidirala njihovu malodušnost. I baš ta nova koncepcija zbližila je Ljenjina sa Trockim, koji je oduvijek tražio sprovodjenje ruske socijalističke revolucije. Medjutim, 'Trocki se prevario: pobjeda boljševizma nije dovela do socijalističke zajednice, već je stvorila državno-kapitalistički i birokratski aparat. S tim aparatom je Trocki morao neizostavno doći u sukob, budući da je on bio savršeno oprečan njegovim političkim i SOCIijalnim gledanjima. Ali je taj aparat ujedno pregazio i one boljševičke elemente koji se nisu mogli uklopiti u novi državni mehanizam, koji je bio suprotan njihovim traženjima Ruske Narodne Revolucije, kako su je oni do Oktobra zastupali. Sam Ljenjin uočio je strahovite posljedice koje će taj režim imati za Rusiju, ali je prerana smrt onemogućila njegovo nastojanje da u zadnji čas spase ruski narod od tiranije državno-kapitalističkih birokrat4a. Pokušaj sa NEP-om bio je preslab da zaustavi neminovni tok dogadjaj4, koji se već ocrtavao na vidiku.

I Viktor Černov, poznati vodj ruskih socijalrevolucijonar4 (»esera«), tumači pad Trockog kao pobjedu partijskog aparata. Nema sumnje da su stari boljševici stalno smatrali Trockog kao uljeza, kojeg je samo neograničeno povjerenje Ljenjina postavljalo na najistaknutije pozicije u državi. Smrću Ljenjina pobjedjuje Trockog disciplina partije, koja je izgradjivana kroz decenije borbe, te politički samotnik odstupa sa političke. pozornice:

Ali, kolikigod u stvari bio udio partijskog aparata u slomu Trockog, on sam ne tumači dovoljno brzinu njegova pada.

174