O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

55

имамо пасу.ва, па их напунимо добром баштенском земљом, која не Ciie бптп много ђубревпта, исто тако, као што за пасуљ нп у лејп несме битп много ђубревита. 3' сваку саксију забошћемо по трп зрна у трпугао (Д|, па ћемо онда тако засејане саксије поређати у собу на прозор, која соба није много топ.та, а да има довољно светлостп. Ако би даска на прозору бпла узана, да не можемо повише сакспја поређати, онда ћемо испред прозора проширптп даску, или ћемо направити коју полпчпцу, која he нам увек моћп послужити за смештај цвећа и за пзвођење расада, па ћемо на поличице поређатп саксије п умерено, врло умерено заливатп. Кад биљке нпкну и други лист развију, онда ћемо их са земљом заједно из саксија пажљиво истрести и одмах у леју пресадити у »савез а , на 25 —3O сантиметара разда-

леко. Чим пх усадпмо, одмах ћемо их до првпх листова и земљом нагрнути и прозоре добро затворптп, јер је пасуљ на зими врло осетљив; па зато п треба све то брзо радити. Кад се год топло п тихо време укаже, треба прозоре отварати, јер пасуљу треба много свежег ваздуха да може да роди; ако не добије довољно с поља, неће да замеће, па и кад би у затвору цветао, цвет би опао и не би бпло заметака. У опште, кад би за време цватње такво време наступило, да се не би могли прозори отварати, онда је с пасуљом