Opštinske novine

Стр. 438

ОГГШТИНСКЕ НОВИНЕ

боље говеђина него телетина. У сваки дневни оброк поред хлеба, треба да улази и обилно поврће и млеко, нарочито за млађе ученике. Од поврћа по вредности иду: Спанаћ, кромпир, шаргарепа, сочиво, грашак и т. д. иарочито је спанаћ користан, богат гвожђем. Воће је од велике користи и треба га обилно давати, богато је витамина, субстанцама неопходним за живот. Јаја, млечни производи и црна телећа џигерица треба да су честа на трпези једног ученика као и путер, теста и шећерна јела, која помажу рашћењу.

Ученик треба да пази на своју личну хигијену, да чисто одржава своје тело чешћим купањем и прањем руку. Да пази на своју одећу и обућу, јер и од добре обуће у многоме зависи и његово здравље. Младом организму је одмор неопходан и то најмање 8—9 сати за 24 сата, јер само довољан одмор и миран сан може да освежи и тело и ум његов и да га окрепи за свакодневни рад. Добро здравље стечено још у годинам^. школскога доба служиће као здрава основа будућег здравља и његовог целога живота.