Opštinske novine

312

Београдске општинске новине

здравио је го-сте. Г. Др. Поповић, у своме говору, истакао је, да је имао прилике да види лепу Пешту, али напомише да ће и гости у Југославији имати прилике да виде миого пгто пгта лепога и интересантнога. Затим подвлачи користи од туризма за међуообно културно и привредно зближење. Желећи им да се у Београду и у Југославији добро осећају и добро проведу, г. Др. Поповић чини на њих апел, да у своме делокругу рада — новинарству — допринесу овом збли. жешу, пропагирајући туризам. У име мађарских новинара одговорио је г. Јосиф Хиватал, владин саветник, уредник „Пешти Наплоа", једног од највећих мађарских листова. Он се најто' ... плијс захвалио на лепом прИЈему који им је указан. Алудирајући на речи г. Др. Поповића напомиње, да ће у Југославији имати прилике много што-шта лепога и новога да виде и да упознаЈ 'у. То ће им много користити да нас боље разу мсју, а њихов позиз је такав да они могу много допринети за пропаганду туризма, што

ће сваки од њих, у своме делокруту рада, са највећим задовољством и чинити. У име Југословенског националног одбора Југословенско-мађарске привредне коморе говорио је, на мађарском језику, г. Ђока Ћурчин, члан Управе, гл. секретар Централе индустријских корпорација. У своме говору подвукао је дугогодишњу сарадњу појединих југословенских и мађарских личности. У име мађарског дела мешовиге Коморе, одговорио му је, на српском, г. д-р Силађи. Најтоплије се захвалио на топлом пријему, који је шстима указан, што ће свакако допринети много југословенско-мађарском привредном зближењу. Г. Д-р Силађи је наздравио онима, који су несебично и пожртвозамо и ,у најтежим околностима радили на привредном зближењу између Југославије и Мађарске (мисли на г. Владу Илића). Селг тога изражава жељ(у и наду, да ће Југословенски национални одбор и у будуће имати пуно успеха и успешно наставити рад на привредном зближењу између двеју суседних земаља.

ДелегацмЈа града Бремена у Београду

Половином маја месеца допутозала је у Београд бројна делегација привредника из Бремена, — који је по величини друго морско пристаниште у Немачкој —• коју је предЕодио сенатор за привреду конзул г. О. X. Бернхарт. У делегацији су ое налазили наЈ 'угледнији привредници града Бремена, претставници свих привргдних установа. Циљ је делегацији да заинтересује југословенске званичне и привредне кругове за бременску луку и за њене специјалне установе. За нашу земљу је Бремен од значаја као пијаца за памук). и као пијаца за дуван. Тежња је Боемена да у јшто већој мери учестјзује у југословенском извозу. Ово је нарочито ражно с о^бзиром на тежњу југо-словенске спољне трговине да се користи и конзумним пијацама у Холандији и Енглсској'. Привредна делегација Бремена је боравила у Београду неколико дана и имала је неколико састанака са нашим привредницима и са званичним претставницима наше државе. Делегација је приредила 17 маја пријатељску вечеру код „Српског краља" за претставнике југословен-

ске привреде. Вечери је присуствовало преко 200 званица, претставника призреде и привредних стручњака. Били су присутни и министар саобраћаја г. Мехмед Спахо и Претседник Београдске општине и претседник Индустри)'ске коморе г. Влада Илић. Немачку су државу заступали немачки посланик г. Виктор фон Херен, генерални конзули гг. Најхаузек и Кронхолц и војни аташе дивизијски генерал г. Фабер ди Фор. Сенатор г. Бернхарт одржао је у току вечере говор у коме је истакао циљ доласка бременске делегације, привредне тежње и традиције града Бремена и могућност за трговинску размену између Бремена и ЈугославиЈе. Нагласио је, између осталог, да од наших производа бременска пијаца има интереса нарочито за дуван, за воће свих врста, свеже и сушено. Господину Бернхарту одговорио ј 'е г. Влада Илић. Његов су говор присутни пажљиво слушали и често одобравали. Говорио је и г. Дамјан Бранковић, претседник југословенско-немачке трговинске коморе.

Швајцарци позивају Југословене на изложбу у Цирнх

У Београд Ј 'е допутовала авионом 5 маја око подне делегаци)'а од дванаест шваЈ 'царских привредника, претставника привредних установа и комора у Швајцарској, да позове југословенске привреднике и грађане на велику изложбу која се тих дана отварала у Цириху. Ову делегацију су сачекали на земунском аеродрому, поред претставника шваЈ 'царске државе и колонијс , и многи претставници југословнских привредних установа. Београдску општину је при овом дочеку заступао градски већник г. д-р Стеван Поповић. У име швајцарске делегације обратио се присутним г. Бишоф, сарадник листа „Базлер Нахрихтен", и позвао Југословене да дођу на изложбу у Цирих, која прететавља напоре и резултате рада малог швајцарског народа за последњих 650 година. Г. Бишоф је предао г. д-р Стевану Поповићу, претставнику Београдске општине, нарочиту позивницу укоричену у пергаменат, којом се цео југословенски народ позива да дође на изложбу шваЈ 'царске нације.

Г. д-р Стеван Поповић се захвалио, у име присутних претставника југословенске призреде и у име Београдске општине, на позиву и пажши која је овим указана јутословенском народу. После закуске, која им је приређена у ресторану на аеродрому, швајцарски делегати су аутобуоом обишли Београд. Њихова два претставника су положили венац на гроб Незнаног јунака на Авали. После подне је швајцарска делетација отпутовала авионом за Будимпешту. Велика изложба швајцарског народа у Цириху, на самим обалама Циришмог Језера, приказуЈе шваЈ'царску културу, индустрију, туризам, занатство и остале гране привреде. Ту ое налази и цело )'едно насеље, модел швајцарског алписког села. Занимљив је нарочито хигајенски део изложбе, где су приказане чувене шваЈ 'царске хигијенске установе и њихов рад. Изложба ће бити отворена до 29 октобра т.г.