Opštinske novine

Стр. 182

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

5) Ако ое престане са употребом кога стрвишта, треба то пријавити првостепеној опште-управној власти. Такав напуштени терен сме се употребити само у сврху засађивања дрвећа, а у друге сврхе тек после 25 година од последњег закопавања.

Чл. 30. О закопаним и у јаме-гробнице баченим, спаљеним и индустријски прерађеним> лешевима мора се водити записник према обрасцу приложеном под А*), те тачно испунити све ступце и !то одмах, чим 1 је леш довезен односно диагноза утврђена.

ГЛАВА X. Дужност отпремања лешева и отпадака и нешкодљиво уклањање истих Чл. 31. 1) Отпремање лешева до стрвишта, јамагробница или пећи за спаљивање спада у дужност општинске управе односно градског поглаварства. 2) Лешеви се морају отпремити у подесним колима, која имаду служити искључиво у те сврхе. Само у изнимним случајевима могу се лешеви превозити у обичним колима, али тада треба да се природни отвори леша затворе гужвама од сламе или другим погодним материјалом, и да се сакупи крв, ђубре и други отпаци, које треба отпремити заједно са лешом. 3) Власници стоке који у смислу овог Правилника не морају отпрем:ати лешеве на јавна стрвишта и уређаје за нешкодљиво уклањање дужни су сами побринути се за превоз и закопавање лешева. На терет власника пада и отпремање лешева у случају када се закопава леш у близини места, где је животиња угинула (члан 28 тачка 3 и 4). 4) Када постоји сумња, да је животиња угинула од које у чл. 2 Закона о сузбијању и угушивању сточних зараза наведене болести, имаде се леш уз нужне мере опрезности сачувати док не стигне позвани ветеринар.

*) Образац А оштампан је на крају.

Нетврти део ГЛАВА XI. Стрводери Чл. 32. 1) Свака општина (град) дуж„а је да има стрводера за отпремање животињских лешева на стрвиште, до јаме-гробнице, у стрводерницу или на место прерађивања или спаљивања лешева у сврху њиховог нешкодљивог уклањања, као и за вршење других стрводерских послова. 2) Стрводера треба обавезати уговором, да ће у одређеном рејону вршити и одредбе ветеринарно-полицијске природе према Статуту о (Стрводерској служби, изданом по општинској управи односно градском поглаварству и одобреном по бану односно министру пољопривреде. 3) Више општина се може удружити и поставити заједничког стрводера, а једна општина може према потреби имати и више стрводера. 4) Стрводерска служба се сматра радњом нарочите ручне вештине и стиче се учењем и практичним радом, а сам стрводер је извршно лице општина и градова за те послове. 5) Послови стрводера јесу: а) да хвата псе, те да их смешта, чува и храни, односно тамани у смислу одредаба Статута о стрводерској служби; 6) да отпрема лешеве угинулих или утамањених животиња и животињске отпатке (месо и т. сл.) те да их закопава, спаљује, односно предаје постројењима за искоришћавање лешева и отпадака; в) да гули коже са угинулих или утамањених животиња, ако то допуштају ветеринарско-полицијски прописи. г) да отвара трупове угинулих или утамањених животиња, када је то потребно због разудбе; д) да преузима, закопава или спаљује лешеве, који му буду предани на уништење; ђ) да стално врши дезинфекцију просторија, оруђа и прибора, који су потребни код превоза, гуљења, комадања и уништавања лешев а; е) да општини (граду) подноои пријаву када год сазна за обољење или угинуће стоке од заразне болести; ж) да храни, чува и негује животиње предане на мотрење и да при томе води бригу, да се тим животињама зараза не би пренела на стоку или на људе. 0 оваквим животи-