Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

њама дужан је водити записник прем:а обраецу приложеном под Б*); з) да води записнике о допремљеним! лешевима и о животињама преданим на мерење. 6) За општинског (градског) стрводера може се поставити лице које докаже: а) да је држављанин Краљевине Југославије; б) да је вешт-српско-хрватско-словеначком језику у говору и писму; в) да је непорочан; г) да је учио и практично радио код којег стрводера или да је са успехом свршио течај за стрводера. 7) Стрводер и његови помоћници морају за време рада имати посебно одело и обућу, које ор даде лако очистити, опратг и дезинфиковати. Чл. 33. 1) Општинска управа (градско поглаварство) поставља стрводере уговором. У тим уговорима треба да су наведене све дужности стрводера и све његове принадлежности, плата, награда за превожење и гулење лешева, хранарина за животиње предане на чување итд., као и све друго што стрводер добива у нарави, као: стан, оранице, ливаде и сви други услови, као: држање превозних средстава, коњске запреге итд. 2) Стрводер не сме од приватних странака убирати никакве награде ни у новцу, ни у којем другом облику за обављање послова ветеринарско-полицијске природе. 3) Осигурање плате и других принадлежности стрводеру, као и утврђивање накнаде за поједине послове, регулисаће својом оллуком чштинско односно градско в^ће. Чл. 34. Стрводеру је забрањено да се бави след е ћи м по слов и ма: 1) лечити домаће животиње те давати или продавати било какве ствари у те сврхе. 2) продавати и уопште отуђивати месо од угинулих или утамањених животиња било у коју сврху без дозволе првостепене власти; 3) бавити се трговањем животињама. Стрводер сме продавати само оне животиње, које је сам пригојио или које су у његовом господарству односно код извршивања његових послова постале неупотребљиве;

*) Образац Б оштампан је на крају.

4) продавати или прерађивати коже, кости, длаке, гриве, репове, чекиње, перје, рогове, папке, копите или друге животињске делове односно отпатке; 5) скидати, прерађивати, изручивати или ма како отуђивати било који део од животињског леша када то Закон о сузбијању и угушивању сточних зараза забрањује. 6) држати и товити свиње за трговину или продавати пресно, прерађено илл сушено месо и маст намењену за људску храну или за индустријске сврхе.

ГЛАВА XII. Казне Чл. 35. Прекршај одредаба овог Правилника казниће се по односним прописима чл. 111—115 Закона о сузбијању и угушивању сточних зараза од 1928 год. Ветеринари у јавној служби, који овим Правилником прописане дужности не извршују или занемарују, одговараће дисциплински по Закону о чиновницима, односно Закону о унутрашњој управи. Новчане казне припадају у целости Државном фондг/ за сузбијање сточних зараза.

ГЛАВА XIII. Завршне одредбе Чл. 36. Овај Правилник ступа на снагу 3 месеца по обнародовању*) у Службеним новинама и тада престају важити сви остали прописи у колико су противни одредбама овога Правилника. Бр. 121.621/1У 6 децембра 1939 год. Београд Министар пољопривреде Д-р Бранко Чубриловић, с. р.

*) Овај Правилник обнародован је у Службеним новинама, бр. 285-Ц од 12 децембра 1939 год.