Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 63

ПРАВИЛНИК ФОНДА ЗА СПОМЕВИКЕ, СКУЛПТОРСКЕ УКРАСЕ И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ИСТОРИСКИХ МЕСГА БЕОГРАДА

Градско веће на седиици својој од 1 марта 1940 одлуком II Бр. 2024 усвојило је Правилник фонда за споменике, скулпторске украсе и обележавање историјских места Београда, а на седници од 16 септембра 1940 одлуком II Бр. 7362 усвојило је измену чл. 2 тачие 1 тога Правилника, према примедби Министра финансија Бр. 2179 VII од 12-111-1940. Ову одлуку Градског већа одобрио је Министар унутрашњих послова својим решењем IV Бр. 3683 од 27-1Х-1940 год. Тај Правилник, после учињених измена, гласи: Чл. 1 На основу § 90 Закона о градским општинама, а у духу чл. 1 и 3 Уредбе о унапређењу туризма и чл. 6 и 7 Правилника о проглашењу туристичких места, образује се Фонд за споменике, скулпторске украсе и обележавање историских места у јреограду и ближој околини. Фонд ће служити: 1) За подизање споменика заслужним људима (владарима, државницима, научницима, књижевницима, уметницима, јавним и националним радницима и лицима заслужним за Београдску општину); 2) За естетско украшавање града и ближе околине вајарским радовима; 3) За обележавање историских места у Београду и околини; 4) За чување и оправке свих горе побројаних објеката. Расходи за одржавање имовине овог Фонда подмириваће се такође из прихода истог Фонда.

Чл. 2 Приходи Фонда: 1) Кредит предвиђен буџетом Општине града Београда за подизање јавних споменика, за обележавања историских места и за скулпторске украсе Београда, који се на почетку буџетске године предаје Фонду. 2) Дотације државе, општина и других јавноправних установа у ове сврхе; 3) Приходи од имовине Фонда; 4) Поклони и легати; 5) Разни непредвиђени приходи. Чл. 3 Сва имовина Фонда водиће се на специјалном рачуну у књигама Градског поглаварства. Новац, хартије и ствари од вредности повериће се на чување Општинској штедионици и заложном заводу града Београда, која ће отворити у својим књигама специјални рачун преко кога ће се књижити сви приходи и расходи Фонда. Чл. 4 Фондом рукује Претседник градске општине. Издаци из овог Фонда вршиће се на основу одлуке Претседника градске општине а на предлог Културног одбора. За израду и откуп објеката чија вредност износи преко 100.000.— динара, потребна је одлука Градског већа. Чл. 5 Овај Правилник ступа на снагу када га одобре надзорне власти, даном обнародовања у службеном органу Београдске општине.

ПРАВИАНИК Ф0НДА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИЗМА

Градско веће на седниции својој од 1 марта 1940 одлуком II Бр. 2025 усвојило је Правилник фонда за унапређење туризма, а на седници од 16 септембра 1940 одлуком II Бр. 7360 усвојило је измену чл. 2 тачке 1 тога Правилника, према примедби Министра финансија Бр,. 2181, VII од 12-111-1940. Ову одлуку Градског већа одобрио је Министар унутрашњих послова својим решењем IV Бр. 3684 од 27-1Х-1940 год. Тај Правмлник, после учињених измена, гласи:

Чл. 1 На основу чл. 1 и 3 Уредбе о унапређењу туризма, чл. б, 7 и 10 Правилника о проглашењу туристичких места и чл. 90 Закона о градским општинама образује се Фонд за унапређење туризма Општине града Београда. Из прихода овог Фонда финансираће се рад око унапређења туризма, као привредне гране, у атару Општине града Београда и у ближој околини.