Policija

231

Да ли је смео жандарм у овом случају овако да поступиг Да је пошао с Маћедонцем, можда би ухватио оно лице, а после би се у њему вероватно познао неки опасан коцкар, који је за„давао доста муке и његовим старешинама и грађанству, те би тако сама случајност допринела, да се један тако опасан коцкар учини безопасним, а и жандарм би имао, чим да се похвали.

Даље. Пре неколико година, приликом путовања, имао сам прилике да посматрам овај догађај. У Лапову, као што је познато, задржавају се возови подуже. Да не бих седео, непрестано у ресторацији, изиђем, да се мало прошетам. Мало даље од ресторације зидала се једна леденица и предузимач, који је надгледао радове, беше отишао скоро на саму пругу и посматраше воз, који је долазио. Из воза, поред осталог света, изиђе и један жандармеријски поднаредник са десетак скитница, које је протеривао. Један од њих одвоји се и поче да се шуња око предузимача. Мало доцније почеше сељаци да вичу:

— Држи га, држи, мајсторе! Шта је било2 Онај коцкар еше завукао руку предузимачу у унутарњи џеп од капута, а предузимач га држаше чврсто за руку и викаше поднаредника, да га ухвати. Овај стајаше мирно и само што одмахну руком, додаде:

= Срећан си, што ти није придигао паре!

После нам је предузимач показивао 600 динара у банкнотама, које су му стојале у том џепу, што је извежбано коцкарско око одмах приметило.

Овакав поступак поднаредников био је за сваку осуду и поред тога, што се на тај начин убија углед власти, сељаци су могли, да мисле, да га је баш жандарм и послао, да покраде предузимача. Уместо, да је тога коцкара предао "железничкој власти, да га она спроведе најближој полицијској власти, те да га за покушај крађе, извршен пред толиким светом, постигне. заслужена казна, а на тај начин ослободи, бар за неко време, грађане једног опасног лопова, орган државне власти иде му сам на руку, да лакше врши свој прљави занат.

Примера овакве врсте има још доста, али и ово је доста, да потврди наше горње наводе. У том смислу треба радити и васпитавати жандарме, како би они могли, да буду исправни и беспрекорни службеници и онда, кад нема никога, да им стоји пад главом, а за то је потребна у неколико и урођена, или бар раније стечена способност, О чем ваља водити рачуна при узимању жандарма у службу.

б

Страх. Д. Поповић, студ. права