Policija

= 236 = них. У том својству они су ненадмашни: брзи, окретни, послушни, поуздани, једном речју: у свему исправни и способни службеници. У том погледу не може им се ништа пребацити, а то све због тога, што се ту они појављују, као прости извршиоци налога својих претпостављених: они су махина, коју, како навијете, онако ради. |

У другом својству жандарми, ма да се опет појављују као нижи полицијски органи, ипак су у погледу одлучивања самостални, независни, не појављују се као прости извршиоци туђих наредаба, већ је ту покретач за рад лична, сопствена иницијатива. Ту се јасно испољавају све оне махне, које долазе услед недовољне или никакве образованости жандарма, и што је најкарактеристичније, ту су они права супротност онога свога свој"ства у првој улози. Ту они сами себе демантују и раде онако, како не би требало да раде. Ја овим не циљам на оно, што од жандарма није могућно тражити, већ само на оно, што би они са обзиром на своју улогу помоћних полицијских органа, могли да раде. Морам напоменути, да при овоме излагању изузетке апстрахујем, који, наравно, нису баш тако ретки.

Да не би ово моје излагање изгледало проста апстракција, _ без аргумената, навешћу неколико примера, из којих ће жандарми а соптало моћи да извуку користи за себе.

Један Маћедонац, већ у годинама, прилично ситуиран, који има и кућу у Београду, враћајући се кући у вече, око 8 сати, примети, да га једно лице прати; мало даље, то му се лице и придружи и почне се чешати о њега, заговарајући га. Маћедонац се одмакне мало, не желећи, да је у непосредној близини непознатоме, а овај се опет примакне. Намера непознатога била је очигледна. Маћедонац, како је морао да иде све забаченим улицама, није смео, да изиђе отворено са захтевом, да се то лице уклони од њега, бојећи се да оно не пређе у отворени напад. Жандарма није нигде срео. Тако га је морао трпети све док нису наишли у једну ширу улицу, где је саобраћај живљи. Ту се Маћедонац окрене и подвикне своме пратиоцу, да се одмах уклони. Овај, видећи, да се Маћедонац не шали, стругне у двориште једне куће. Мало даље Маћедонац нађе једнога жандарма, и испричавши му случај, позове га да пође с њим, да ухвате тог коцкара.

__ Море, остави га, то је сецикеса! = одговори му жандарм и продужи пут.