Policija

= 241 =.

Смело се може тврдити, да се код нас у Србији, изузимајући, унеколико, београдску полицију, за кривцем уопште и не трага, или ако се и чини какво трагање, оно је по начину како се предузима и изводи сасвим илузорно.

Зна се, а то је јавна истина, да се од стране свију наших иследних власти (изузимајући за сада београдску полицију) трагање за сваким кривцем, који је непознат или одсутан, предузима једино и искључиво, путем расписа свима полицијским властима.

То је све што иследна власт може да предузме за проналазак кривца, јер она другим средствима не располаже.

Шта се и какав се резултат таквим расписом постиже, веома је добро познато сваком, а понајбоље полицијским органима, јер је позитивно утврђено: да се путем ових расписа, кривци врло ретко проналазе или готово никако, а ово поглавито стога, што по таквим расписима, нико и не предузима трагање за проналазак кривца, јер се они обично, пошто се доставе општинским судовима да и они трагају, бацају у архиву. 2

Изгледа, да се целокупан исход за изналазак криваца, очекује од општинских власти, и то баш од оних власти, које расписе за проналазак криваца, бацају у архиву и не прочитане или их вешају за какав воденични клин!

Према томе код нас у Србији 'трагање за кривцима, свело се само на ово: или да га оштећени тражи и пронађе или да га пуки случај прокаже.

Мислим, да би надлежни фактори у полицији, требали да изнађу пута и начина, за успешнија трагања у изналаску криваца, а ако ништа друго, оно бар у неколико и са оним средствима којима за сада располаже београдска полиција.

Параћин Рад. М. Ђермановић

ЛИСТА

Од ког се човек не нада Б. КМ.

Били смо најбољи другови кроз неколико оних · срећних година, кад човек почиње да живи и кад је живот пун дражи