Policija

559 —

непотребне рече: Хошшица, ајгир, гаће, пастув, меркаши, шашта, аков, аушономија, дембел, одаџија, игралиште, таст, тиква, шрештен и т. д. Нема речи Хмеш, а има Кмешица; нема речи зараза, заразно а има реч тшрбобоља!

На слово љ у речнику нема ниједне речи. |

Све је то летимично из речника извађено. Докле непотребне речи заузимају место у шифри, дотле се потребне речи морају склапати из слогова, или додавањем и изостављањем слова и слогова. А то је заметан посао. Јасно је, да се код нас шифриране вести не могу брзо отправити, и онда шиба не испуњава свој главни задатак.

Кад се има на уму, да се код нас отправљају дугачке шифре, онда је лако замислити, колико се времена троши на шифрирање и дешифрирање. Ако се дода још и то, да се у свакој шифрованој вести налазе по неколике погрешке телеграфских службеника, нарочито у онима, које су хишшне, — онда се види, колико муке и труда треба за читање шифре. Осем тога, бројеви су у нашим шифрама велики, а тиме се ствара тешкоћа при писању и читању шифре, а нарочито телеграфистима при откуцавању, те је то и главни узрок њиховим погрешкама при примању шифара. -

Најзад техничка израда полицијске шифре рђава је. Мада је штампана на доста јакој хартији, она је рђаво укоричена, те се брзо исквари и распадне, а поједини листови из ње кидају се и губе.

Не мислимо, да смо овде изнели све мане и недостатке

наше полицијске шифре. Ми смо само сматрали за потребно, да у опште нагласимо, да је она непотпуна и неподесна, и да би је у интересу бржег и тачнијег отправљања хитних а поверљивих вести, требало што пре допуншшти и упросшиши, а са гледишта правилности језика и техничке израде, поправшти.

М.

Поздрављање на служби

Да ли би требало да жандарми поздрављају своје претпостављене кад су на служби, а нарочито на поретцимаг

Ко је беспослен нека пред вече прошета Кнез Михаиловом улицом па ће видети масу, света која шета и с једне и с друге стране улице. Средином улице иде полако ноћни стражар. Он