Policija

06

пође неколико корака, па стане. Лупне ногу о ногу, подигне десну руку ка челу, па је брзо спусти на ниже, ударивши о десну ногу. и затим опет пође, застане, опет неког поздрави, па пође даље. Ово поздрављање врши и на једну и на другу страну улице. Па кога. то поздрављаг Поздравља официре, а и по неког полицијског члновника, који туда шетају. Он поздравља све официре и полицијске чиновнике, који туда тамо-амо шетају, не водећи рачуна што их је већ поздравио, јер он у оној гунгули не може да их позна. Он само види официре и полицијске чиновнике, па како је дужан да пх поздрази, он би их и до зоре поздрављао, кад би они туда једнако шетали.

За то време, док их је он поздрављао, видећете да су из побочне улице наишла неколико теретна кола, и кад их је стражар спазио, она већ дубоко беху зашла у улицу. Он их брзо стиже пи нареди кочијашима да их врате; али сада између њих настаје објашњење, како нису знали да је том улицом забрањен пролаз теретних кола и како не могу да их окрену и т. д. Једно мангупче видећи да је стражар заузет службом око поздрављања својих претпостављених, смаче једне панталоне које

су висиле о вратима једне кројачке радње, па брзо штуче у по-

бочну улицу. Док сопственик радње примети да му нема панталона, мали крадљивац их је можда већ продавао теланину у улици Краља Александра. Љутит због ове штете, он се прво издра на стражара, који му беше баш пред радњом. А на кога ће се издрати, ако не на полицију 2 Стражар. се правдаше како је он баш био у близини радње, и у својој простодушности чубаше, се како се то: могло десити и његовом оштром оку промаћи, а јадник не могаде да се сети да је мали крадљивац баш уграбио прилику кад је он вршио ревносну службу поздрављања, те панталоне украо. Да би скинуо са себе сваку одговорност, како то жандарми и стражари кажу, и како достављају кварту којекакве без важности ствари, он упути кројача да крађу достави кварту. Кварт је доставио Управи, да је једно непознато лице украло томе кројачу панталоне, које су висиле о вратима, па моли Управу да она нареди и осталим квартовима да крадљивца пронађу. Квартови приме распис. Старешина кварта стави наредбу да писари и старешина жандарма приме к знању. Они приме к знању, па распис у архиву.

Управа је наредила велики поредак. Све старешине квартова с писарими и жандармима морају бити на својим местима.