Policija

= 204

Ред мора да се одржи, саобраћај да се регулише, а у одређено "време саобраћај мора да престане, јер ће ускоро одређеним улицама проћи Краљ са Својом Породицом и свитом. У одређени час краљ са својом свитом већ пролази улицама. На једно педесет метара пред краљевом свитом вози се у колима један виши официр, који је нешто задоцнио. Жандарм на раскрсници загледао се у тога вишег официра и док се он спремао да га прописно поздрави, један фијакерист, не видећи да је наишла краљева свита ујури у ту улицу, и у мало не налете на коњанике, који иђаху напред. Узалуд је била сва грдња на По јер је он већ покварио ред.

Ово мало примера казују нам да жандарми, када су на служби, и то на служби за коју треба да уложе довољно пажње, а нарочито на поретцима, не би требало да поздрављају своје претпостављене, у које не долазе само полицијски чиновници и полицијски органи, већ и официри, пошто се жандарми код нас“ сматрају као војници. Док су на служби они морају бити предани њој; они морају само о њој мислити; они морају водити рачуна о реду и имовној безбедности; они се уопште морају бринути о свему ономе, што се тиче општег интереса. Па зар ће жандарм, односно ноћни стражар, одговорити овој својој дужности, ако буде поздрављао своје претпостављене, који могу онуда проћи где се он буде налазиог Та зар ће они моћи одржати ред и правилан саобраћај на поретцима, на којима учествује маса света кола и коњаника, — на пр.: последње трке на бањици ако они буду поздрављали све подофицире, официре и полицијске чиновнике, који туда пролазег А што је најважније да ли ће они моћи себе посветити највећој дужности — заштити Краљеве Личности и Његове Породице, ако буду водили рачуна и о томе кога ће поздрављати» Свакојако да неће моћи одговорити тој својој дужности, пошто се два посла не могу једновремено вршити.

Команда полицијске жандармерије издала је и неке наредбе односно поздрављања на поретцима. Оне у главном гласе: да жандарми и на поретцима морају поздрављати своје претпостављене све до момента, док се Краљ не појави, а од тада их не поздрављају све док Краљ не прође. Краља и чланове Његовог Дома неће поздрављати. Оваква је наредба погрешна, у колико се односи на први део. Чим жандарми изиђу на поредак, они имају за дужност да одрже ред и правилан саобраћај, а како је то код насу Србији. тешко постићи, није ми потребно да дока-

МИ - 36