Policija

0 —

Ово нас опомиње на једну причу, коју ради занимљивости. њене хоћемо овде да саопштимо. >

Дошао срески писар у општину Н. да подигне ајку на хајдуке, јер се они беху у томе крају појавили. Своју намеру саопшти кмету, с тим, да сазове све сељане и даим каже, да сутра. зором буду пред општинском судницом. Кмет то саопшти бирову, а биров, како га је Бог дао „бистрог“ попне се на једну узвишицу више села, па викну из свег гласа танко-гласовито :

— Е_|! Чујте и почујте! Дош'о ћата срески у општину И позива све пореске главе да- сутра зором буду пред судницом, свата ај-ај-ду-ке!... - - Пе

Ово чују ајдуци, па зажде по ноћи чак у десети срез..

Имали бијош много о овоме писати, али нам простор места то не допушта. Ми ћемо само на завршетку овога чланка упу= тити апел на наше новинаре, да веома пажљиво саопштавају поједине ствари приликом каквог злочина, а опет они, који дају дневне рапорте за новине, треба добро очи да отворе и ла ра-

змисле: шта може бити за јавност а шта не. - Љ.

Цртице из полицијске службе

= п

Село Рајац је једно од бољих села у срезу неготинском. (Се љани су досељеници са Косова. (Озбиљни, трезвени људи, узимали су видна учешћа ин у политичкој борби. Позната је „рајачка. република“, али су тако исто познате и „рајачке пивнице“.

У томе селу умре после тешког боловања Јован Мијаиловић, општински пандур. Његови га спреме лепо, а како је био „званично лице“ донели су му свеће председник Миџа, срески писар, који се ту случајно затекао, и остали виђенији грађани.

Срески писар свршив доцкан посао, због кога је долазио, реши се да ноћи у Рајцу. У неко доба дотрчи к њему Станоје Мангеш пандур и викне: бржете, повампирио се Јован! Писар не верује и поче се смејати, али Мангеш све дршће и доказује: „ако се није повампирио, он је оздравео, видео сам га мојим очима, на које ћу се заклети“.

» Цртице имају реалну основу.