Policija

— 565 —

Писар се дигне _Јовановој кући, кад тамо, а оно свет се скупио око капије, не сме нико да уђе. Јованова жена тек сад се раскукала: јао мене, шта ово сад би Казаше писару, да је Јован наједанпут дунуо и из носа избацио тамњан, што су му жене биле метнуле, бацио свећу и сео на сто, на ком је био положен. - = - Е

Писар напред, а остали за њим уђоше у кућу. Јован седи на столу и разгледа прсте. -

— Шта је, Јованег пита га писар.

—- Не знам, господине... видео сам да свети Петар прозива. Ред по ред дође ред на мене. „Јован Мијаиловић“ викну он. „ја“ одазвах се ја. „Није ти“, вели, „него нека дође- Јован Покој Мијаиловић“. Ја се тргнем, исправим се, а видим жене заглавише врата.

Писар објасни свету да је Јован био само обамро и да није вампир, те се свет ослободи, па пође, али кад изиђе на улицу чу на другом крају села запевку.

— Шта је то саде упита писар једног младића, који му иђаше у сусрет. -

— Сад, овај час, умре Јован Покој Мијаиловић, одговори младић. - 0 А Јован Мијаиловић, пандур, јошје жив, и ако не погине од.

хајдука (у пивницама) живеће још сто година.

12

Г. Таса Пуза и сад је практикант у срезу... Добар служ= беник, вредан, снисходљив. Кад је подне он се спреми и чека пандуров глас „изашао је госпон-капетан“; начелник у ходник он на врата, начелник на улицу, он на басамаке и тако иду један за другим. Чим начелник стане, стане и г. Таса. Тако до „Круне“; ту началник сврати, а г. Таса пројури поред прозора.

Г. Таса је радио на иступним кривицама. Кад је наплатио „присутничку награду“ зовне „присутника“ Онуфрија, хлебара да, му је преда. Метне два динара на сто и каже: потпиши, газда Онуфрије, да си примио, и док Онуфрије потписује г. Таса говори као за себе: то је проклета пара; ко је од тога видео вајдуг "То не храни, од тога бије бастра. И кад Онуфрије потписа г. Таса му рече: узми, газда Онуфрије.

— А, јок г. Тасо, не треба мен та пара, земај го ти:

Чује то начелник, па зовне Онуфрија и пита га, да ли је при-

мио присутничку награду, а Онуфрије каже да јесте. — Ти си потписао, то сам видео, али јеси ли примио паре2