Policija

_ — 569 —

Помоћу једног таквог класифицирања, ако сеима среће да се та месту нађу отисци више прстију, истраживање творца тих. отисака у регистратури једног одељка за идентичност врши се. с великом лакоћом. | 5 и

Бертијон је могао 1903 год. пронаћи творца пет отисака од "крвавих прстију остављених на месту једног убиства; згодним распоређивањем ових отисака успео је утврдити њихов ред узастопност и форму прстију злочинчевих (имао је два отиска од једног истог палца и кажипрста, од средњег и од четвртог прста десне руке).

Тражењем ових облика у његовој антропометриској архиви пронашао је описни картон убичин, чији је опис, одмах послат свима полицијским властима и убица убрзо нађен и ухапшен. Може се појмити колико су ова истраживања дактилоскопског картона скопчана са трудом и неизвесношћу, кад се мора пратити у једној архиви, где је класирано све по мерама, и где се“ морају прегледати једна по једна преграда у орману и њихови одељци, (познато је да у једној прегради у Паризу има више стотина картона, са мерама исте величине и класирани према форми прстију). Треба овде приметити и то да ова тражења Бер"тијонова не би иначе уродила плодом, него једино захваљујући "томе што су нађена четири отиска од четири суседна прста једне исте руке, што је врло велика реткост при свакодневној пракси. Нама није познато да се још и један такав успех постигао у коме аншропометријском одељку. Очевидно је да ће, када се буду имала дактилоскопска класифицирања, идентификовања злочинаца помоћу трагова прстију, остављених на местима злочина, бити све многобројнија, јер је и интересовање у круговима полицијским за ову врсту истраживања све веће и веће.

Али, за сада експерт мора да се ограничи само на поређење трагова од прстију са отисцима сумњивих лица, које му прибавља истрага; утврђење њихове истоветности (идентичности) са отисцима једног или другог између њих, даће један скупоцен основ за оптужење, доказујући присуство овог лица на месту злочина, што је најчешће јасан доказ о кривичној одговорности. Сва изучавања која се односе на отиске, јасно показују, да овај дактилоскопски доказ, сам по себи, мора повући за собом и убеђење судија. о

У овој области, публиковано је већ неколико случајева дактилоскопске идентичности, која је послужила да кривца покаже правди.