Policija

= 570 —

Бекер, са службом у Дрезди, испитујући трагове од крвавих прстију, који су остављени на једном диреку од стране убице, познао је, испитујући више лица, који је од свих творац ових трагова, и од њега добио признање злочина.

"На изложби у Дрезди у 1903 години, одељење за идентичност изложило је увећане фотографије отисака, које је злочинац оставио на месту извршене крађе; један масан отисак на огледалу и један отисак од прста упрљаног изгорелим шећером, на једној књижици. Ови трагови послужили су да се пронађе извршилац крађе. -

У Лозани Д-р Рајс пронашао је извршиоца једне крађе помоћу трагова од прстију који су нађени на капку једне кутије за цигаре, а једног убицу помоћу трагова — отисака — од прстију нађених на једном прашњавом окну. Напослетку публиковао је и један трећи случај где откриће једног отиска од прста на киту једног окна, нађеног у једној похараној кући, доведе до проналаска једног од злочинаца.

У два случаја, Бертијон је могао предати ублце правди, по_редећи отиске њихових прстију са отисцима нађеним на једној флаши и на једној чаши, којима су се они слухили на местима извршених убистава. ~

Напослетку Розточин је саопштио случај идентификовања извршиоца једне крађе извршене у једној цркви у Прагу, по отисцима прста и шаке нађеним на предметима у цркви; овај случај је интересантан због поређења папиларних линија шаке са линијама на рукама тројице окривљених.

Већ више година ми се бавимо, саг. професором Пореном, сличним истраживањима при суду у Лијежу. Сматрамо да је од интереса изложити овде резиме наших личних опасака, који ће показати њихову корист у судској истрази.

Наш први позитивни случај идентификације публикован је у 1905 години. .

__У овоме случају могли смо наћи извршиоца једног анархистичког атентата учињеног у Лијежу, помоћу једног отиска прста на једном анонимном писму, остављеном у једној кући. Овај отисак био је од палца, који је био умазан фероциоанином у току прављења једне експлозивне машине.

Отада ми смо имали да истражујемо и испитујемо отиске прстију у седамдесет и два нова дела. Најчешће то је била крађа са обијањем, где смо налазили отиске: од прстију или на пар-